Turkiye,nin yeniden yapilanmasinda onemli bir rol oyniyacak anayasa tartismalari tum hiziyla suruyor.Toplum icerisinde oldugu gibi Turkiye parlementosu,nda da yurutulen tartismalar soncta Turkiye,yi yakinda bir referanduma goturecek.
12 Eylul askeri dabesi,yle iktidara gelen gererallerin kurdugu sozde danisma meclisi tarafindan hazirlanan.gostermelik bir referandumla halka zorla kabul ettirilen bu anayasanin bazi maddeleri daha once Eski Cumhurbaskani T.Ozal tarafindan degistirilmis bu arada cuntanin partilerini kapatip siyasi yasak konunan politikacilarin durumunu referanduma goturmustu.Bu referandum sonucu yasakli politikacilar siyasal yasama yeniden geri donmuslerdi.Bu politikacilardan bazilari basbakan ve cumhurbaskani olmustu.
Bu kez referanduma goturulecek maddeler icerisinde yasaklari koyan darbecilerin yargilanmasinin onunu acacak gecici madde de yer aliyor.Eger referandumda anayasa paketine evet oyu fazla cikarsa darbeciler ve bu darbede onemli rol oynuyanlar mahkemeler tarafindan yargilanacak.
Bu yargilanma bir olcude sik,sik askeri darbelerin yapildigi ve darbecilerin yargilandigi duruma benziyor.Bu arada sunu da unutmamak lazimki latin Amerika Ulkelerinden Uruguay,da Askeri yonetim bir anayasa hazirlamis,bu anayasa refeandumda kabul edilmeyince cunta devrilmisti.
O cuntanin anayasasinin red edildigi donemde ise Turkiye,de cuntacilarin anayasasi kabul edilmisti.Bu iki ulke arasindaki demokrasi anlayisi acisindan bu gozden kacirilmamalidir.
Turkiye de devlet icerisinde kurumsal catismalardan soz ediliyor.Bu arada yarginin ve Turk Ordusu,nun degisimlere karsi durdugu gozlemleniyor.Bu degisim ve catisma parlementoya da yansiyor.Parlementoda yer alan partilerden CHP ve MHP bu degisimlere karsi duruyor.
12 Eylul darbecilerinin yargilanmasindan once gundeme gelen Ergenekon davasini etkileyecek olan bu degisiklik bir olcude derin devlet denilen cetelerin onunu kesmeyi hedfliyor.Ne varki bu degisime karsi duranlar devletin sivil fasist bir yapilanmaya dogru gittigini soyluyorlar.
Bu mantalite uzerine yogunlasan sert tartismalar gundeme ana muhalefet partisi CHP,nin lideri baykal,in Basbakan Erdogan,i Hitler,e benzetmesiyle sonuclandi.Bu benzetmeye karsilik o da Baykal,a verdigi cevapta eski cumhurbaskani,basbakan ve CHP genel baskani Ismet Inonu,yu Hitler,e benzetti.Bu benzetmesine ilginc ornekleri kaynak gosterdi.
Inonu,nun Hitler,e benzetilmesi Turkiye Cumhuriyeti,nin ve tek Parti doneminin sorgulanmasi anlamina geliyor.Ne varki Basbakan Erdogan Ismet Inonu,yu Hitler,e benzetirken Mustafa Kemal,i de savunmayi ihmal etmedi.Bu bir olcude tabu haline getirilmis Mustafa kemal,i yeniden yorumlama istegi ile baglantilidir.
Bir ara eskiden kemalizmin, sagi solu tartismasi yapilmis sahte Ataturkcu,Gercek Ataturkcu gibi kavramlar uydurulmustu.Laiklik Karsiti gosterilmeye calisilan AKP bir olcude bu sahip cikisla birlikte Laikligi gunumuz kosullarina uyarlama adina Mustafa kemel,e basvuruyor.O kaynak gosterilirken elbette onun ortaya cikarken isgalcilerin eline dusmus halife ve padisahin kurtarilmasi temasina sarilacak.Sonucta son padisahin durumu ileride gundeme getirilecek.
Anayasa tartismalari surerken bu ara yeniden AKP AB uyeligi demogojisine sarilmayi ihmal etmiyor.AKP yonetimindeki Iktidarin Turkiye,yi batidan koparma gibi iddialara cevap vermeye calisiyor.Gectigimiz yilin sonunda Turkiye Disisleri Bakani A.Davutoglu,nun organize ettigi Ankara ve Mardin,deki buyukelciler konferansinda Turkiye,nin yeni Strateji vizyonu,nu aciklamaya calismisti.AKP Hukumeti ve Disislerinin yeni Stratejik vizyonu 2023 tarihine getirmesi.Bu tarihi de Mustfa Kemal,in 100. yildonumune ayarlamasi dikkati cekiyor
Bu anayasa tartismalari devam ederken,AKP yonetimi,nin Kurdlerle ilgili herhangi bir seyi gundeme getirmemesi,bir olcude mecburiyet dayatmasi anlamina geliyor.Daha once anayasanin 15. maddesinin degistirilmesini CHP teklif etmis AKP,de bunu red etmisti,daha sonra bu maddeyi diger bazi maddelerle birlikte gundeme getirerek yeni bir taktik olusturmustu.
Bu taktigin nereye varacgi konusunda yapilan tartismalarin izleyecegi rotayi simdilik bir kenara birakirsak.Turkiye,nin Anayasa tartismalariyla birlikte kendi gecmisini de tartistigini unutmayalim.Inkar,imha ve yalan uzerine kurulmus resmi tarihin tartisilmasi demokratkilesme acisindan onem tasiyor.
Baykal,in Erdogan,i Hitler,e benzetirken onun da ben degil sensin demesini beklerken onun Inonu,yu adres gostermesi uzerine saskina dondugu soylenebilir.Bir ara Ecevit ile Demirel arasinda da bu tur tartisma yurutulmus.Bu tartismada Suleyman Demirel Ecevit,e bende seni Weimar,a benzetiyorum demisti.demirel,in bu benzetmesini yorumlayan Ecevit Demirel,i tarih bilmemekle suclamisti.Bu suclamasini Wimar,in bir sahis adi degil sehirdir diyerek belgelendirmisti.
Ismet inonu, turk resmi tarihi acisindan ikinci adam olarak kabul ediliyor.Hitler onun doneminde yasadi.Hitler Almanyasi ile Turkiye,nin iliskilerinin sorgulanmasi onemli olmakla beraber,onun Kurd direnislerini acimasizca bastirmada onemli bir rol oynadigi ve Hitler vari yaklasimlar gosterdigi inkar edilemez, Dersim soykirimi, projesi,nin bas mimarlarindan biri olan Ismet inonu ile ilgili bilgi ve belgelerin suyuzune cikacagi ve derinlesecegi kuskusuzdur.
onun bu projesine destek sunan ve kurd Sorunu,na o donemin yaklasimiyla cozum oneren CHP genel baskan yardimcisi Hitler,e benzetilmisti.Baykal,in bu benzetmeyi Erdogan,a yakistirmasi bir olcude tersine cevirmedir.Bilinc altinda Hitler Onur Oymen degil benim demek istedigi seklinde yorumlanabilir.
Turkiye,de tek ulus tek dil,tek ulke dusunceleri yeni Hitler,lerinortaya cikiasinin birer ideolojik ve kulturel altyapisidir.Turkiye yeni Hitlerlerden kutulmak istiyorsa Kurd ve Kurdistan sorununa adil ve demokratk bir cozum bulmak zorundadir.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten