maandag 17 oktober 2011

İsrail Başbakanlığı Açıklanması

04/09/2011

İsrail, Palmer komisyonundaki temsilcisi Joseph Ciechanover’in belirttiği istisnalar dışında, raporun tümünü kabul etmiştir. 31 Mayıs 2010 filosuyla ilgili belge, ciddi ve uzman bir belge olup, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından da kabul edilmiştir.

Raporda bahsi geçen filo, Gazze ablukasını kırmaya kalkıştı. Palmer raporu İsrailin Gazzeye uyguladığı ablukanın meşruiyetini onayladı. İsrailin ablukayı uluslararası sular dahil uygulamaya yetkisi vardır. Abluka, Gazzeyi kontrol eden ve İran tarafından desteklenen bir terör örgütü olan Hamas’a silah kaçakçılarının roket ve diğer silahları eriştirmelerini önlemek için ilan edilmiştir. Son birkaç sene içinde Hamas Gazze’den İsrailli sivil hedeflere 10, 000 den fazla roket ve havan topu saldırısı gerçekleştirdi.


Abluka uygulaması sırasında, İsrail birçok geminin Gazzeye varmasını herhangi bir can kaybı olmadan gerçekleştirdi. İsrailli askerler ellerinde ölümcül olmayan silahlarla herhangi birisine zarar vermek amacı olmadan çıktılar. Ellerinde sopalar, demir borular ve bıçaklar olan düzinelerce İHH aktivisti tarafından şiddetli bir saldırıya uğradıklarında İsrail askerleri kendilerini korumak zorunda kaldılar. Birçok askerin yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmada, askerlerin hayatlarını tehlikeye atan dokuz İHH aktivisti öldürüldü.

Raporun tavsiyesine uyarak, İsrail can kayıplarından dolayı tekrar üzüntüsünü belirtiyor, fakat askerlerin kendilerini korumaları dolayısıyla özür dilemiyor. Bütün diğre devletler gibi, İsrailin de sivillerini ve askerlerini korumaya hakkı vardır.

İsrail Türkiyeyle gerek geçmişteki gerekse hala devam eden ilişkilerine büyük değer veriyor. Bu nedenle İsrail son aylardan ülkeler arasındaki anlaşmazlığı sona erdirmeye gayret gösterdi. Ne yazık ki bu girişimler bir sonuç vermediler.

İsrail bu anlaşmazlığın çözülebileceğini umuyor ve anlaşmazlığı sona erme çabalarını devam ettirecek.

Raporun, Gazze ablukasının meşru olduğunu saptıyor. Bundan da öte, Gazzede bir insani felaket durumu olmadığını, ve Gazzeye yardım göndermek isteyenlerin bunu İsrail ve Filistin Yönetimiyle uyumlu bir şekilde yapmalarını ve bu yardımın Gazzeye kara yolulya iletilmesi gerektiğini de belirliyor.

Türkiye büyükelçimiz görev süresini tamamlamış ve Türkiyedeki meslekdaşlarına veda etmiştir. Bu olaydan önce önümüzdeki günlerde İsraile dönmeyi planlıyordu.



İsrail Türkiyenin uluslararası denizcilik kanunlarına saygı göstereceğini varsaymaktadır

Geen opmerkingen: