“Encümen-i Daniş”,Türk devletinin çekirdek kadrosu mu?
Encümen-i Daniş, Türk devletine siyasi olarak yön veren illegal çekirdek örgütlenme midir? Encümen-i Daniş, tıpkı Kurtlar vadisi Pusu`da “devletin ipini elinde tutan” ve “dizinin kahraman”ına görev veren “ihtiyarlar meclisi” ni andırıyor. Encümen-i Danış: Türk devlet yapılanması içinde uzun yıllar görev yapmış üç eski genelkurmay başkanı, bir eski başbakan, bir eski meclis başkanı, bazı eski kuvvet komutanları ve orgeneraller, iki eski dışişleri bakanı, bazı eski bakanlar, politikacılar ve emekli büyükelçilerden oluşan 40 kişilik bu grubun adı olarak kamuoyuna yansıdı.
Etkili yeni üyeleriyle daha da genişlediği belirtilen Encümen—i Daniş, İstanbul’da 15 günde bir ortalam 20 üyeyle düzenli olarak toplanıyor.
Türk Medyasından izleyebildiğim kadarıyla: TC Eski genelkurmay başkanları Necdet Üruğ, İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Bülent Ulusu,Necmettin Karaduman, eski dışişleri bakanları Emre Gönensay, İlter Türkmen, emekli orgeneraller Atilla Ateş, Ahmet Çörekçi, Necdet Öztorun, Süreyya Yüksel, Nahit Özgür, İbrahim Şenocak, eski bakanlar Fethi Çelikbaş, Cahit Aral, Mustafa Aysan, Safa Reisoğlu, emekli büyükelçiler Oğuz Gökmen, Temel İskit, Fahir Alaçam, Oktay İşcen, “Danışma Kurulu” anlamına gelen Encümen—i Daniş’in şimdiki üyeleri... Listenin tamamı kırk kişiden oluşuyor.
Encümen-i Daniş`in Üyelerinden olan İlter Türkmen, basına yaptıgı açıklamada: bu toplantılarda, “Genellikle o gün gündemde hangi konu öne çıkmışsa o görüşülüyor. Dış politika bol bol görüşülüyor. Kıbrıs ve Irak çok çok görüşülen konular arasında. Laiklik meselesi de görüşülüyor” demekte.
Osmanlı döneminde “kanunla ve resmi” olarak kurulduğu belirtilen Encümen-i Daniş, görevde olan devlet yetkililerinden oluşuyordu ve kısa süre sonra kapatıldı.Ancak bugün varlığı ortaya çıkan ve Ergenekon Savcıları’nın sorgulamasıyla gündeme oturan Encümen-i Daniş’in ise tüzel bir kişiligi bulunmamakta..Ama, her ne hikmetse bu meclis, TC Genelkurmay Başkanları dahil devletin tüm yetkili makamlarına “tavsiye mektubu” yazabilmektedirler. Nitekim Encümen-i Daniş, Demirel ve Çiller'e sert mektuplar yollamıştı.
Tam da bu durum, Encümen-i Daniş`in, Türk devletine siyasi olarak yön veren illegal çekirdek örgütlenme mi? sorusunu sormamıza neden oluyor.
*** ***
Hürriyet, Milliyet ve Akşam gazeteleri, Encümen-i Daniş’le ilgili çesitli haberler yaptılar.
Yapılan bu haberlerde: Milliyet gazetesi: TC Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı,Hürriyet gazetesi; TC Eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu,Akşam gazetesi ise; TC `nin Eski Büyükelçisi İlter Türkmen ile yapılan mülakatı yansıttı.
Her üçü de Encümen-i Daniş’in Osmanlı’dan gelen bir kurum olduğunu savunuyordu. Ancak Osmanlı’da “İlk Türk Akademisi” olarak hizmet eden kurumun ömrü 12 yıl sürmüş ve kapatılmıştı.
Bugün Ergenekon Operasyonuyla ortaya çıkan Encümen-i Daniş ise oldukça farklı bir yapı. Üstelik Encümen-i Daniş’in farklı üyeleri farklı gazetelere verdikleri beyanlarda çelişkiler oluşturdu.
Hürriyet, Kıvrıkoğlu, “Encümen-i Daniş’i Gül’e de bildirdik” beyanını manşetine taşırken; Akşam gazetesi, “Gül Daniş’le tanışamadı” manşetiyle çıkmıştı.
Aktifhaber com`da bu konuyla ilgili yapılan bir yorumda şu ilginç tespitler yer aldı: ”Encümen-i Daniş üyelerinin bir anda paniğe kapılması ve bugüne kadar medyada boy göstermeyen emekli Genelkurmay Başkanları dahil, farklı ağızlardan açıklama yapılması “bir operasyon korkusu mu var” sorusunu gündeme getirdi.
Çünkü Encümen-i Daniş oldukça esrarengiz bir kurum ve üyelerinin Ergenekon’ün üst düzeyiyle çeşitli kontaklarının olduğu biliniyor.
Özellikle TC Genelkurmay içindeki 1 numara olduğu iddiaları medyaya yansıyan Türk Orgenerali Karadayı’nın, “üyelerinin çok titizlikle seçildiği” cümleleri, bu “seçicinin kim olduğu” sorusunu akla getiriyor.
Tetikçiler, kurumlarla kontak kuranlar ve ideologlardan oluştuğu belirtilen Ergenekon yapılanmasının, fikir kulübü denilebilecek ayağının Encümen-i Daniş olduğu da iddilar arasında.
Ayrıca “memleketin iyiliği için” yazılan raporların, kamuoyundan gizlenmesi de ayrı bir tartışma konusu. Özellikle Doğan Grubu gazetelerinin Encümen-i Daniş’i savunmaya geçmelerinde, sözkonusu raporların Aydın Doğan ve Ertuğrul Özkök gibi üst düzey Doğan Grubu yöneticilerine gönderilmesinin etkili olduğu belirtiliyor.“
Sedat Günçekti
Geen opmerkingen:
Een reactie posten