Mewla Benavî
benavime@hotmail.com
Türk tarih tezi yalana ve inkara dayanıyor. Kürdistan’da sadece şehir, dağ, nehir, ve köylerin adlarını değiştirmemişler. Kürt olan herşeyi inkar etmişler. İhtiyaca göre Kürtleri; Türk, Türkmen veya eski Türk Tarih Kurumu başkanı gibi, Kürtleri; Ermeni, Suryani veya Arap saymışlar. Türk devleti Kürt milletine düşmanlıkta sınır ve insan hafsalasını zorlayan şeyleri yapmıştır. Türk devleti Qeregêçî aşiretinin Türk olduğunu iddia ediyor. Tamamen yalandır. Türkmen tarihi bunun yalan olduğunu gösteriyor.
Türkiye’de Kürt adlarının düzeltilmesi de yavaş yavaş tartışılmaya başlandı. Bu vesile ile tarihi bir yalanin düzeltilmesi zamanı gelmiş ve geçmiştir.
Türk resmi ve gayri resmi tarihine göre, Urfa’daki Karagêçi aşireti Türk veya Türkmen ama asimile olmuştur. Türk’ler bunu, hakikatı bilmedikleri için değil, Kürdistan’ın sınırını doğu’ya kaydırma, asimlasyon sürecini hızlandırmak ve işbirlikçi bulmak için illeri sürmüştür.
Qeregêçî aşiretinin Kürt aşireti olduğunu, Türkmenistan devletinin de en eski Türkmen tarihi olarak kabul ettiği ve Akkoyunlular ile ilgili en sağlam yazılı tarih olarak kabul edilen, Kitab-ı Diyarbekiriya’dan göstermek mümkün.
Ebu Bekr-i Tihrani şöyle yazıyor:
“Cihangir Mirza’ya tabi olan Akkeçili ve Karakeçili Kürtlerle Gönlü cemaati onlara göç ettirdi. Cihangir Mirza’nın askerleri savaşmak için yola çıktılar. Uveys Beg yanı sıra Cihangir Mirza da galebe çaldı”
Kitab-ı Diyarbekiriya (Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Çağatay Dönemleri Tarihi), Sayfa 136
Olay’ın geçtiği bölge, bugün de Qeregêçî (Karakeçi) aşiretinin yaşadığı bölge ve civarındadır. Yani başka bir Qeregêçî (Karakeçi) olma ihtimali yok.
Türklerin bu yalanı başka yalanlara dayandığı için inandırıcı gelmiş olabilir. Türkçe'de, kara ve keçi kelimeleri kullanıldığı için ve aşiretin adı da Qeregêçî (Karakeçi) olduğu için Türk olduğunu kabul etmek daha kolay görünüyor.
Oysa kara Türkçe değil, Kürtçe’dir. Keçi kelimesi ise ihtilaflıdır. Ama eğer bu adı Akkoyunlular o aşirete vermiş ise de, ki öyle olması ihtimali oldukça düşüktür, durumu değiştirmez. Ebu Bekr-i Tihrani (1470-1471) bundan 539 yıl önce Karakeçilileri Kürt olarak kaydetmiştir.
Kanûna pêşî 2009
Kaynak
------
Kitab-ı Diyarbekiriya (Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Çağatay Dönemleri Tarihi)
Ebu Bekr-i Tihrani; Çeviren: Mehmet Demirdağ
Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi;
İstanbul , 1999
Geen opmerkingen:
Een reactie posten