vrijdag 23 juli 2010

12 EYLUL YASASI

Gecen gunlerde anayasa mahkemesi aldigi kararla anayasa referandumunun yolunu acti.CHP nin basvurusuba ikili bir cevap veren anayasa mahkemesinin karari hukumet tarafindan sert elestirilere maruz kaldi.

Yillardir tartisma konusu olan anayasa degisikligini iceren referandum icin siyasal partiler arasinda diyalog ve tartismalar suruyor.bu tartismaya sivil toplum orgutleri de katilacak.Anayasa referandumunun 12 Eylul tarihinde yapilacak olmasi tartismalarin eskilere yani anayasayi yapanlara yonelik acilim yapilmasi acisindan onem tasiyor.bilindigi gibi 12 Eylul,de darbeyle iktidara gelen generaller kurmus olduklari danisma meclisi araciligiyla anayasa hazirlatmis,bu anayasa referanduma sunulmus referandumda yuksek oranda kabul oyu alinmasiyla birlikte kenan Evren,de cumhurbaskani secilmisti.

12 Eylul de referanduma sunulacak olan anayasa degisikligini iceren paket kabul edilirse 12 Eylul anayasasini yaptiranlarla ilgili gecici 15.maddenin kalkamsiyla birlikte darbeci generallerin eylemleri sorusturulacak.Gecici 15. maddesiyle birlikte degisiklikte bazi maddelerde yer aliyor,nevarki bu degisiklikte kurdler ile ilgili herhangi bir madde yer almiyor.Bu durum Kurdler arasinda yani bir bolunme isareti veriyor.

12 Eylul anayasa referandumu ile ilgili calismalar surerken AKP genel baskani R.T.Erdogan Chp,,BBP ve SP,ye gorusmek icin mektup gonderirken mecliste gurubu olan BDP ve MHP,ye herhangi bir gorusma talebinde bulunmadi.Bu durum anayasa degisikligi onerisini yapan AKP,nin referandumda izleyecegi taktigin isaretini veriyor.

Bilindigi gibi CHP ile AKP arasinda iliskiler Baykal ekibinin tasfiyesiyle birlikte kismi de olsa bir yumusama egilimine girmisti.Ayrica CHP,nin MHP ile birlikte ittifaki zayiflamisti.AKP izleyecegi yeni taktikle ana muhalefet partisiyle yaklasirken diger partilerle uzaklasmasi bir bakima merkezci rol oynameya calisiyor.Sozumone Turkiye,nin onundeki engelleri asip demokratik acilim calismalarina devam edecegi mesajini veriyor.

Kurdler ve kurdistan acisindan anayasa referandumu bir yonuyle gecmisle hesaplasmayi icerirken diger yonuylede kurdler arasinda aldatma ve bolunmeyi derinlestirmeyi hedfliyor.Kurdlere yakin duran politik partilerden Hak-Par ve KADEK referandumda evet oyunu kullanacagini belirtirken PKK,ya yakin durdugu soylenen BDP ise;referandumda hayir oyu kullanacagini acikladi.

Evet ve Hayir oylari bir bakima Kurdler arasinda yeni bir tartisma surecine isaret ederken,diger yandan gerilimli bir ortama isaret ediyor.Bu ortami saglayan hic kuskusuz AKP hukumetinin Kurdleri bolma siyasetidir.Daha once yapmis oldugu aciklamada Kurdistan,i isaret ederekten bir biz birde BDP var demisti.

Simdiki durumda soruna anayasa referandumu acisindan bakarken gecici uzlasma siyasetinin yaninda birde Turk devleti,ne karsi yurutulen bir silahli mucadele boyutu var.Bu boyut da bu mucadeleyi yok saymak ve red etmek hickuskusuz buyuk bir yanilgi.Eger 1963 yilinda irak Kurdistan,inda ateskes ve baris gorusmelerini dikate alirsak burada taktik plandaki sorunun yillarca suren bir catismaya neden oldugunu goruruz.

Bilindigi gibi Celal Talabani ve arkadaslari KDP yonetimindeki barzani,yi ateskes nedeniyle Kurdistan,i bir kilo portakal ve elmaya satmakla suclamisti.Bu suclamnin ardindan devreye giren Bagdad Yonetimi iki guc arasindaki catismayi derinlestirmeye calismisti ve bunda da onemli olcude basarili olmustu.Kisacasi PKK.nin tasfiyesi uzerine kurulmus bir politika ulusal duyarlilikla uyusmuyor.

Eger refeandumda Bingol,den Diyarbakir,a nazaran daha fazla evet oyu cikarsa bu Bingol,de demokrasi ve ulusalligin daha fazla geliskin olduguna isaret etmiyor.Bilindigi gibi 12 Eyluyl anayasasina karsi kurdistan da en fazla oy Bingol,den cikmisti.

Geen opmerkingen: