dinsdag 27 juli 2010

Ismail Besikci ve Kurdistan

Ismail Besikci,nin adi yazildiginda dogrudan akla "Kurd Sorunu" gelir.Akademik kariyerini yasadigi ulkenin insanlarina adadi.Kurdler uzerine arastirmalar yapti,eserler verdi.
Besikci Hoca,ninyazdigi 36 kitaptan 32,si Turkiye de yasaklandi.
Yasaklayacaklarina acip okusalardi,belki bugun"kurd Sorunu diye kanli cikmaz sokagin daralan kaldirimlarinda zaman kayboluyor olmiyabilirdi.

Okumuyiorlar,okutmuyorlar,ders calismiyorlar,calisanlari da cezalandiriyorlar!
Ismail Besikci sadece yazdigi kitaplar yuzunden 17 yil hapis yatti.

Besikci gibi dusunce özgurlugu magduru olan,Prof.Dr.Fikret Baskaya yazdigi Pradigmanin iflasi adli kitabi yuzunden ceazaevine girecegi su anda kendisiyle bir soylesi yapmistim.

Baskaya"biz bilim adamiyiz"tespitlerimizi yapariz,toplumla paylasiriz"demisti.Tipki doktorlar gibi kontroller sonunda bedende kanser hastaligi var diyoruz.Inanirsin tedaviye baslarsin,inanmazsan baska bir doktora gidersin,baska kontroller yaptirirsin.Ama teshis koydu diye doktoru hapse atarmisin?

Bilim adamlari insanlarin sosyoloji alaninda akademik calismalar yaptiklari icin cezaevlerine konulan unuversite hocalarinin basina gelenleri anlamakta zorluk cekiyorlarmis!
Ilkel bir bakis acisi degil mi?
Hastaligi iylestirmek yerine doktoru ortadan kaldirmayi"yontem" olarak benimsemis olmak.

Turkiye bu cagdisi davranis bicimini devlet modeli olarak benimsemis ve inatla surduruyor.Artik o gunler geride kalmis diyecegiz,ama öyle bir durum yok.

Ismail Besikci,yine Kurd Sorunu uzerine kaleme aldigi bir makale yuzunden hapis cezasi tehdidiyle yargilöaniyor.

Dunya donuyor dedigi icin Engizisyon Mahkemesi,nde yargilanan Galilei Galileo dan hicbir farki yok! Galileo,nun kitabini yasaklayan Kutsal Engizisyon,1633 te onu muebbet hapse mahkum etti.Bu önleme ragmen bilindigi uzere dunya dönmeye devam ediyor.

Ismail Besikci,yi 17 yil hapste tutanlarin anlamadiklari gercek su:
Dunya nasil donuyorsa,Kurd Sorunu da varligini koruyor,genisliyor,gelisiyor,boyut degistiriyor.Ama bu konuyla kafa yoran akademisyenleri hapse atmakla sorun cozulmuyor.

Eger Besikci,yi okusalardi Kara Kuvvetleri komutani Aytac Yalman,in buyuk bir ictenlikle itiraf ettigi Guneydogu"daki Kurd Gercegi hakkindaki sozlerine saskinlikla bakmazdik General Yalman ,Milliyet,den Fikret Bila,ya(Komutanlar Cephesi Kitabi)aynen soyle dedi:

-Kulturel hareketleri bile ayaklanma olarak algiliyorduk!Cunku yatisme tarzimiz boyle...
Aytac Pasa bunun yanlis oldugunu kabul ediyor,ama ekekli olduktan sonra...

Ameliyat masasinda hastayi olduren acemi doktor misali.
Boyle Sonradan algilayacagimiza zamaninda deseniz olmaz mi?Okumiyanlar da var.

-Ismail Besaikci,nin Cagdas Hukukcular dernegi istanbul Subesi yayin organi "Hukuk ve Toplum" dergisine yazdigi ulusalarin gelecegini tayin hakki ve Kurdler baslikli makalesini okuyan Istanbul Cumhuriyet bassavcisi Hakan Karaali,Besikci,nin yazisiyla PKK propagandasi yaptigina karar vererek ceza istemli dava acti.

Boylece Turkiye,yi zaman tuneline sokup 1633,lerdeki Avrupoa,nin yanina koydu.
Ismail Hoca 28 Temmuz 2010 carsamba gunu saat 09.10 da Istanbul 11.Agir Ceza Mahkemesi,nde derginin yaziisleri muduru Avukat Zeycan Balci Gimseli ile birlikte yargilanacak.

Mahkemenin karari ne olursa olsun sonuc degismeyecek.
Ismail Besikci tezleri ve Kurd Sorunu gercektir.

Geen opmerkingen: