Dun ksam Turkiye,ye gelen ingiltere basbakani Camerun bugun Badsbakan Erdogan ile ikili iliskilerin yaninda bolgesel sorunlarin yaninda Turkiye-AB iliskilerini de gorusecek.
Bu gorusmelerde ticari iliskiler de gundeme gelecek.
Ingiltere Basbakani Erdoganla Kanada da G-20 toplantisinda karsilasmisti.Onun bu kez Turkiye,yi ziyaret etmesi herne kadar Erdogan,in gecen aylarki Ingiltere ziyaretine karsilik olsa bile zamanlama acisindan onemli bir surece denk geliyor.
Bu surecte Turkiye uzerine tartismanin yogun oldugu bir donemde Avrupa,ya da gostermelik bir cikis yapmasi bekleniyor.
Turkiye AB,ye 1999 sonbaharinda Helsinki Zirvesinde aday uye olarak kabul edildi.Turkiye ile AB arasinda uyelik muzakereleri 2005 de Erdogan doneminde basladi.Ne varki bu muzakere sureci hizli bir sekilde gelismedigi gibi bircok onemli konuda tikanmis durumda AB uyesi Kibris,a dahe Turkiye 5 yildan beri deniz ve hava alanlarini acmadi.
Turkiye firsat ariyorki KKTC bagimsiz bir devlet olarak taninsin gectigimiz aylarada Rusya Turkiye,nin Osetya ve Abhazya,yi tanima karsiliginda Rusya,nin da KKTC,yi tanimasi istedigi,bu istemin iki konu ayni degildir diye red edildigi hatirlandiginda Turkiye,nin de AB,ye uyelik konusunda ikiyuzluce yaklastigi acikca gorulmektedir.
Turkiye,nin AB,ye uye olmasini Isteyen Isvec,in kendi donemine ait olmasi gereken AB raporunu donem baskanliginin bitisinden sonra yayinlamasi ve bu raporda gecen agir ifadeler dikkate alindiginda Turkiye ile iliskilerde belirsizligin surdurulmesi yonundeki egilimin basini ceken Ingiltere,nin tutumunu devam ettirecegi anlasiliyor.
Ingilter basbakani Camerun,un Turkiye,yi ziyaretine denk gelen bir tarihte AB disisleri bakanlari Izlan,da ile ilgili uyelik basvurusunu gorusecekler ve onu aday uye olarak kabul edecekler.Onun aday uyeliginin kabulunden sonra 2011-2012 tarihlerinde uye olmasi bekleniyor.
Onun 17 haziran,daki aday uyeligini kabul eden Isvec idi.Kimi cevreler bu iki ulke arasindaki cografik,kulturel ve stratejik konular nedeniyle onceligini aciklasalar bile burada AB,nin alinacak uyeleri sisteme entegre etme konusunda yeterlilik ve baska nedenler de bulunuyor.
Turkiye,nin AB,yle olan iliskilerinde NATO onemli bir yer tutuyor.Ne varki son Iran ve Israil ile Turkiye,nin carpik iliskileri gozonune alindiginda Turkiye,nin NATO icerisinde de guvenilir bir guc olmadigi artik sikca tartisilan bir konu haline geldi.
Turkiye ile iliskilerde meydana gelen celiskileri AB,ye yukleyen AB,de savunma bakani R.Gates,in tutumuna benzer bir tavri Ingiltere basbakani,nin da alacagi tahmin ediliyor.Bu durum Turkiye,yle AB iliskilerini iyilestirmekten cok Anglo-Saxon egemenligini amacliyor.Turkiye de bu durumu bir donem daha surdurmeyi kendi cikarlarina uygun goruyor.
Inmgiltere Basbakani ile Erdogan arasinda bolgesel sorunlar da gorusulecek.Gorusulecek konular arasinda Iran,in durumu Irak,la iliskiler Israil-Arap catismasi merkezli Filistin sorunu ve Kibris meselesi de yer alacak Gorusmelerde Turkiyenin ic politikasi kapsaminda yer alan Kurd sorunu ile Ermeni sorunu da yer alacak.
Turkiye,nin Eylul ayinda Ermenistan,da yapilacak NATO tatbikati icin Ermenistan ile iliskilerde gostermelik yumusama belirtileri gostermesi herhangi bir cozum uretmeyecegi gibi dis politikada izlenecek taktikle ilgili gorunuyor.
Gectigimiz yakin tarihte Kafkas ulkelerini dolasan ABD disisleri bakani.nin Turkiye,yi ziyaret etmeyisi dikkati cekmisti.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten