zondag 18 mei 2008

KURDISTAN

özellikle Dersim yöresinde Ermeni-Kırmanc ortak değerlerini çöpe atamayız. Ermeni elementlerinin çok az olduğunu söylemek Dersimi bilmeden konuşmak olur.

Dêrsimi cok iyi bildigimden emin olabilirsin sevgili Nesimi kardesim.
Ben var olmadigini idaa etmedim, sadece sefyi cengiz ve onun saz arkadaslarinin, idaa ettigi ölcüde olmadigini söylüyorum.

Dersimin en kutsal bayramlarından Gağant bayramı Aynı zamanda Ermenilerce de kutlanır. Bunu diğer Şafi veya kısmen Alevi Kürtlerde görmek mümkün değildir Aynı şekilde Şafi Zazalar ( Zazalar ile Kırmancların dil olarak benzerliği %70 ancak kültürel olarak pek alakası yokdur) bunlarda kutlamaz bilmezler.
Serhad bölgesindeki sunniler ayni senin dedigin o gagant bayramini kutlarlar.
Kirmanc sunni ve aleviler arasindaki kültürel farka gelince, ben sahsen din disanda fazla bir fark göremiyorum. Kirmanc sunniler hadlerinden fazla dincilerdir, cogu yerde kendi kültürleriini degilde, arabo-islam kültürüne daha cok yakinlasmislardir.

Dersimde Ermenilerde Aleviler gibi Dersimli Kırmancların kutsal ibadet yerleri olan Munzura, Düzgün babaya, çeşitli ziyaretlere saygı duyar mumlar yakarlardı. Aynı şekilde Dersimlilerde Kilise kapılarına niyaz edip büyük saygı duyarlardı. Özellikle 1915 öncesi bunları görmek mümkündü. Ermenilerin dünyaya bakış açısı ile Dersimli Alevi Kırmancların bakış açısı aynıdır. Onlarda kadın erkek eşit cem yaparlar(kilise) bizlerde aynı şekildedir. Onlarda Surplar yani azizler vardır manastırlar vardır bizlerde de kutsal seyitler vardır.
aleviligin müslümaliktan cok hiristaynliga yakinligi, dogrudur.

Örnekleri çoğaltmak mümkün ayrıca Dersim tarihini Ermenistan tarihinde incelemek daha objektif olur zira Kürt tarihçisi şerefnamede Fıratın kuzeyinde tek bir kürt olmadığını Ermeni toprakları olduğunu söylüyor kitabında bunu araştırarak görebilirsiniz.
Bilmiyorum biz ayni serefnameyimi okuduk seninle, Cemizgezek, Pazuki asiretlerinin firatin güneyinde yasadiklari denilemez. Ayrica serefnamede bahs gecen Sadiyan asireti tarafindan kurulan seddadi hanedanligin (http://qirayis.de/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=136), hüküm ettigi bölge bu günki ermenistan topraklariydi, sevgili nesimi kardesim. Ve bilindigi gibi Ermenistan firatin güneyine düsmez! sen hangi serefnameyi okudun onu bilmiyorum tabi.

şu anda Tüm Türkiye tüm TC vatandaşlarınındır(Türk,Kürt,Arab, Ermeni, vs vs ).
Ermeniler türkiye yok denilebilecek kadar azlar. türkiye üc halk vardir, KÜRT, MOGUL/TÜRK ve ARAB. digerleri tamamen asimile olmuslardir, sadece süs olsun diye onlari kürtlerle anmak ne bize nede onlar birsey kazandirmaz.

Kurmanci ile Kırmancki veya Zazaca arasında pek çok ortak nokta olduğu gibi pek çok farkda vardır. Türkçülük ne kadar tehlikeli ise Kürtçülük veya Zazacılıkda aynı şekilde tehlikelidir.
Muhakak varlardir, farliliklari kimse inkar etmiyor! Bütün iyilikler bize kalmamis, miliyetcilik kötü ise bir kötülükte biz yapalim. tarihimize bakildiginda bize Mogol/türk, fars ve arablara köle yapan, iyi niyetimizdir.

Misal Kırmancki konuşanlar çoğunluk olsaydı ve Kurmanci(here were) konuşanlara dayatma ile Kırmancki empoze edilmeye kalkılsaydı bu yanlış olurdu durumu tersinden düşünüp tekrar incelemek faydalı olur.
Kimse bizlere kurmanciyi empoze etmiyor bunu nerden cikartiyorsun? olsa tabiki yanlis olurdur ama öyle birsey yok olamazda.

Tuncelide Here were(Kurmanci)ye Sizin Kürtçe, Kırmancki(Zazaca da diyorlar)ye bizim kürtçe denir umarım bu açıklayıcı olmuştur.
Evet hemde cok olmustur. iki tarafada kürt diyorlar, bundan aciklayicisi olamaz.

Geen opmerkingen: