zaterdag 3 december 2011

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin "Buradayım. İrademe sahip çıkıyorum" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitinge 50 bini aşkın kişi katıldı.
Diyarbakır ile çevre il ve ilçelerden on binlerce kişi İstasyon Meydanı'na akın etti. Alan sarı-kırmızı-yeşil renklerle süslendi. Mitinge BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li milletvekilleri Nursel Aydoğan, Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Halil Aksoy, Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve ilçe belediye başkanları, BDP il ve ilçe yöneticileri ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Partizan, HAKPAR, KADEP, ÖSP, TŞDK, EMEP ile DTK temsilcileri katıldı.

ESP, miting alanına Ofis merkezde toplanarak ve "Askeri-siyasi operasyonlara ve tutuklamalara karşı buradayız" yazılı pankart taşıyarak geldi. ESP'liler, "Disa disa serhildan azadiya Kurdistan", "Askeri-siyasi operasyonlar durdurulsun", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî Kurdistan a azad" sloganlarını attı.

Mitingde bir konuşma yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrt, BDP'nin 29 Mart yerel seçimler sonrası belediye sayısını iki katına çıkarmasını AKP'nin içini sindirmediğini kaydetti. Zümrüt, AKP'nin uyguladığı soykırım politikalarının ne Kürt halkına ne de Kürt siyasetçilerine geri adım attırmayacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Diyarbakır'dan tüm dünyaya ve Ankara'ya "Kan kanla yıkanmaz. Yitirdiğimiz hiçbir canı, alacağımız başka bir canla geri getirme şansı yok. Bu halkın iradesini yok sayarak, zindana koyarak bu sorun çözülmedi, çözülmez, yegane yol var o da istişaredir" diye seslendi. "Birlikte yaşam, barış kardeşlik çağrımızı, 'artık dilimize kurşun sıkmayalım' çağrısını anlamayan zalimlere, bizi teslim almak isteyen zalimlere bir çift sözüm var" diyen Baydemir, Ahmet Arif'in "33 kurşun" adlı şiirini okuyarak, "Onlara cevabımız budur. Ez li virin" dedi.

Baydemir'in ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Yıllardır halk olarak bu zorlu mücadeleyi veriyoruz. Kürt halkı Kürdistan'da onursuz bir halk olarak teslim alınmaya çalışılıyor ve bu halk buna karşı direniyor. Bugün Amed isyandadır ve Amed 'Buradayım' diyor" dedi.

'BAK İDRİS NAİM ŞAHİN...'

Demirtaş, 19 Kasım'da yapılması planlanan mitingin yağmur nedeniyle ertelenmesine ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "BDP Diyarbakır'da miting yapamadı. Bakın KCK operasyonları ne kadar etkilidir" sözlerine şöyle yanıt verdi: "Kendisi öyle bir şahsiyet ki ne söyleseniz üstüne alınmıyor, çünkü anlamıyor. Anlama problemi var. Polislere sesleniyorum; bu görüntüleri ona gönderin, biz de hepimiz zafer işareti yapalım. Bak İdris Naim Şahin; burası Amed İstasyon Meydanı, bak KCK operasyonları etkili olmuş mu ona göre konuş."

Kürt halkına yönelik saldırıların önceki dönemlerde de yaşandığını belirten Demirtaş, "Hepsinin amacı herkesi Türkleştirmek. İsteyen Türkleşebilir biz ona saygı duyarız, ama kimse kimseye bunu zorla yapamaz. Kürt halkı direnişiyle bunu ortaya koymuştur. Dersimi bombalayanlar, 'tek dil, tek millet' için yapmaya çalıştılar. Zilan, Sason katliamları, askeri darbeler, Amed zindanındaki işkence, köy yakmaların hepsinin amacı bunun içindi" dedi.

AKP'nin de aynısını yaptığını söyleyen Demirtaş, "Bir gün gelecek bu insanlık suçunu işleyenler, bu asimilasyonu yapanlar yargılanacaklar. Ey Başbakan; sen de bundan yargılanacaksın. Bunun hesabını vereceksiniz. Hatip Dicle içerde, piyangodan vekili onun sırasında oturuyor" dedi.

KCK tutuklularını asla yalnız bırakmayacaklarını dile getiren Selahattin Demirtaş, "Onlar bizim onurumuzdur. Asla tek bir adım bile geri atmayacağız. Şehirleri de bombalasanız bundan geri adım atmayacağız. Teslim olmak bizim tarihimizde yoktur. Bundan sonra da bizden görecekleri budur. Tek insanımızın bile morali bozulmamalıdır. İstedikleri kadar operasyon yapabilirler, ama bu kahramanlık değildir, bu operasyonlar aptallıktır. Ama sizin yaptığınız direniştir, kahramanlıktır. Amaçları halkın iradesini kırmaktır" diye konuştu.

'BAŞBAKAN HABERİN OLSUN, DİRENİŞTEYİZ'

BDP Eş Genel Başkanı, Kürt halkının yıllardır barış elini uzattığını ama devletin hakaret, tutuklama ve tehditle yaklaştığını söyledi. Demirtaş, "Zulme karşı direnmek anayasanın halklara verdiği bir yetkidir. Direnme hakkı anayasal bir haktır. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz haberin olsun başbakan, biz direnişteyiz" diye konuştu.

Yeni anayasa için yol temizliği yapılması gerektiğini kaydeden Demirtaş, bunun için öncelikle basın özgürlüğü ve anadilde eğitim hakkı olması gerektiğini ifade etti. Demirtaş, "Özerk yönetimler kabul edilmeden, halkımız böyle bir anayasaya izin vermeyecektir. AKP bunları tartışmıyorsa, insanlık suçu işlemeye devam edecek. İmralı'da tecride son vereceksiniz. Müzakereleri başlatmanız gerekir. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Karayılan açıkladı. 'İmralı'dan gelen 10'dan fazla mektup bizde. Onları avukatlar değil devlet götürdü' diyor. Madem barışa giden yolu biliyorsunuz o halde neden kapatıyorsunuz" dedi.

Demirtaş, arkalarında halkın öz gücü olduğunu söyledi, "Bir halk hareketini tutuklayarak partisini kapatarak teslim almaya çalışanlar yanıldılar. AKP'nin ısrarı, siyaseten kendi sonunu hazırlar" dedi.

Savaşın da bir hukuku olduğunu söyleyen Selahattin Demirtaş, Kazan Vadisi'nde kimyasal silah kullanılarak öldürülen gerillaları hatırlattı.

'KÜRTLER İTTİFAKI GÜÇLENDİRMELİ'

"Kürt halkının ittifakını güçlendirmesi gereken gündür" diyerek Kürt birliğine dikkat çeken Demirtaş, "BDP'li olsun ama olmasın herkesin bu zulme karşı çıkması gerekir. Çünkü tarih yeniden yazılıyor" dedi.

Demirtaş, AKP'ye oy verenlere de seslendi, "Oy vermenize saygı duyuyoruz. Ama unutmayın ki bu yüzden tutuklanan arkadaşlarımız sizin çocuklarınızın geleceği için direniyorlar. Zulmün yanında durmayın. Şeyh Said'i asan, celladını hatırlayan var mı, ama direniş sahiplerinin adları asla unutulmayacaktır."

Demirtaş, Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını önerisini yineledi, "Gelin Dersim'i araştırmakla başlayalım" önerisinde bulundu. Demirtaş, "Bakalım ne olmuş kim ne yapmış. Bunun hepsinin belgeleri başbakandadır" dedi.

Van depreminden sonra yapılan yardımlara da değinen Demirtaş, "Halkımızın dayanışması devam etmelidir. Medyanın ilgisi azaldı diye halkın ilgisi azalmamalıdır. Siz yapmazsanız yapacak başka kimse yok. Çünkü hükümetin böyle bir derdi yok" diye konuştu.

Malatya Kürecik'ten gelenlere de seslenen Demirtaş, "Arkadaşlarımızı selamlıyoruz. O direniş bizim direnişimizdir" dedi. Demirtaş, son olarak BDP üyelik kampanyasına dikkat çekerek, herkesin BDP'ye üye olmasını istedi.

Geen opmerkingen: