dinsdag 20 december 2011

Paris Büyükelçisi'nin dönüş bileti hazır

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, soykırım yasa teklifinin görüşüleceği 22 Aralık Perşembe günü Fransa'yı terk edecek şekilde uçak biletini cebine koydu.

Dışişleri Bakanlığı’na Paris Büyükelçiliği’nden gelen kripto, 22 Aralık Perşembe günü Fransız Meclisi’nde görüşülecek sözde Ermeni soykırımını inkar edene para ve hapis cezası verilmesini içeren yasa tasarısının arkasında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nun olduğunu ortaya koydu.

Kriptoya göre, Türkiye’nin siyaset ve iş dünyasında yaptığı tüm girişimlere rağmen, çok olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde, tasarının Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu’nun da buna göre hazırlıklarını yaptığı ve 22 Aralık günü Fransa’yı terkedecek şekilde uçak biletinin cebinde olduğu anlaşıldı.

Kriptoya göre Fransa’daki son durum özetle şöyle: 2001’in Türkiye’si değil Hürriyet'in haberine göre, Paris Büyükelçisi Burcuoğlu, tasarıyı hazırlayan Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) önde gelen isimleriyle bir dizi görüşme yaptı ve şu mesajı verdi: “Şunu çok iyi bilin ki Türkiye 2001 yılındaki Türkiye değil. Eğer, ‘Tasarı geçer ilk zamanlar Türkiye sertleşir daha sonra saman alevi gibi söner’ diye düşünüyorsanız çok büyük yanılgı içinde olduğunuzu bilin. İlişkiler tahmin edeceğinizden çok daha büyük yara alacak ve ne yazık ki bu kalıcı olacaktır. Şunu da unutmayın ilişkilerin gerilmesi, hep Fransa’nın anlamsız çıkışlarından kaynaklanıyor.” İş dünyası çok kızgın Başta Renault, Carrefour olmak üzere Türkiye’de büyük yatırımları olan Fransız şirketlerin yöneticileri de Fransa yönetimi uyarıyorlar. Özellikle Türkiye’nin nükleer enerjisine yatırım yapmayı düşünen şirketler yönetime karşı infial içindeler. Enerji şirketleri, tüm boyutlarıyla ele alındığında 40-50 yıllık bir işi kaybedeceklerini biliyorlar. Ellerinden bir şey gelememesinin sıkıntısı içindeler.

Geçme eğilimi çok yüksek Görüşmelerden ve UMP’den cevaben yazılan mektuplardan, tasarının çok olağanüstü bir durum olmaz ise geçeceği anlaşılıyor. Yaptığımız temaslar ve yazışmalardan elde ettiğimiz izlenim, daha önce de ilettiğimiz “Tasarının arkasında Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle çok büyük oy endişesi taşıyan, bu nedenle Ermeni diasporasının oylarına büyük önem veren Nicolas Sarkozy’nin olduğu” notunu bir kez daha teyit ediyor. Sarkozy, Ermenistan’a yaptığı ziyarette söylediklerinin bu kez Ermeni diasporasınca iyi not edilip, takip edildiğinin farkında.

Terk için her şey hazır Tasarı geçerse, büyükelçi Burcuoğlu’nun aynı gün içinde uzun süreli istişarelerde bulunmak amacıyla Türkiye’ye dönmesini sağlayacak her türlü hazırlık yapıldı. Bunun için sadece Ankara’dan gelecek resmi talimat beklenecektir. Bu arada TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır başkanlığındaki Türk parlamenter heyeti, siyasi boyutta son girişimleri yapmak ve gereken mesajı vermek için dün Paris’e gitti.

Bozkır başkanlığındaki heyet, bugün Fransız Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı UMP’li Axel Poniatowski, Sosyalist Parti (PS) Milletvekili Pierre Moscovici, Merkezi Birlik Senatörü Nathalie Goulet ve Ulusal Meclis Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher ile görüşecek. Heyet yarın da Sarkozy’nin Dış Politika Danışmanı Büyükelçi Jean? David Levitte, Dışişleri Bakanı Alain Juppé, Fransız Ulusal Meclisi UMP Grup Başkanı Christian Jacob ve Fransız Ulusal Meclisi Başkanı Bernard Accoyer (UMP) ile biraraya gelecek. Heyetin Çarşamba günü Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Geen opmerkingen: