maandag 27 oktober 2008

Barzani: Kerkük’ün kimliği Kürt’tür - Kaynak: NRC handelsblad (Ceviren Murat Bırol)

Başkan Barzani, bölgedeki bazı ülkelerinin, Irak’ın içişlerine müdahale ettiğini belirtti. Barzani; “Irak’taki şiddete sebeb olan kişi ve grupları ülkelerine davet etmeleri, onlara özellikle Kerkük ve diğer hususlarda yeni perspektifler vermeleri savaşın durdurulmasına değil daha da tırmanmasına yardımcı olmaktadır.” dedi . Bu topraklara daha Türkler gelmeden önce Kürtler yaşıyordu ve 6 bin yıldırda burda yaşamaktalar siz daha burda misafir sayılırsınız öyle olduk olmadık atıp tutmalar yapma. Moğollar gelip istila ettıkleri zaman buraları taş üştünde taş bırakmadı. Dağdan gelip bağdakini kovmak budur zaten. Araplar ve Türkler  milliyetçilik yapmıyor değil, araplar ve türkler sahibi olmadıkları toprakları kendininkiymiş duyurup yaygara yapmıyorlar, bu milliyetçilik olmaz çünkü yüzsüzlüktür.. araplar ve türkmenler saddamın nufus değiştirme kampanyasıyla zorla göç ettirilmiş olan kürtlerin yerine getirilmişlerdi ve artık saddam yok. herkes gasp edilmiş haklarını geri alacak. kimileri beğensede beğenmesede. Irak hükümetinin itilafla kurulduğunu söylen Başkan Barzani, emniyet, ekonomi ve askeri alanlarda dengesiz bir paylaşım olmasına ve aynı zamanda Bağdat’ta rolleri olmamasına rağmen bu hükümete ortak olduklarını ancak onların muamele tarzının garip olduğunu söyledi.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Bağdat’ta hatırı sayılır bir rolünün olmadığına işaret ederek Irak’ın üzerinde kurulduğu ortaklıktan şüphesinin olduğunu söyledi.
Péşmerge dün diktatörlük rejimini yıkmakla görevliydi, bu gün ise demokratik rejimi Türk ve Arap saldırısına karşı korumakla görevlidir.
Xanqin ve çevresinde meydana gelen olaylar konusunda Başkan Barzani, ‘’Xaneqin’de meydana gelen büyük bir hataydı. Peşmerge gücüleri ile Irak ordusu arasında bir tür karşılaşma çabası vardı.’’ dedi.

Başkan Barzani, ‘’Hiçkimse Irak konusunda üzerimizde minnet duymasın çünkü biz , bizden daha Irak’lı olduklarını söyleyenlerden önce bu ülkedeydik. Irak’ta bir daha ikinci sınıf vatandaş konumuna düşmeyi kabul etmeyiz’’ dedi.
Kerkuk Kurdistan tarihinde Kurtlerin binlerce yil evel kendileri kurdugu sehrimizi,bugun Turk devlettin aylardr butun baskisi Kurd Bolgesine katilmasini istemediginden aBD deye baski yapmaktadir,ancak
Mesut barzani ise kerkuk kurd sehridir ve kurdistan sEhri olarak kalacaktir,onu bizden kimse almiyacaktir acikca butun dunyaya mesajini verdigi gibi , Kerkek sehri kurditan Bolgesi Federe dEvletti daimi meclisi zaten acikca soylemektdir biz 140.maddeyi yerine daha alteranatif bir sekil getireceklerini belirtilmistir ,buda Kurdler icin cok iyi bir gelsmedir.
ULUSAL MARŞI VE BAYRAĞIMIZI DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ.
Ulusal marşımızın içeriğini ve bayrağımızın biçimini değiştirmeyi uygun görmüyoruz ve onları değiştirme önerilerine olumlu yanıt vermeyeceğiz.
Bu uzun zamandir sure gelen Irak hukumetinde mecburen Kerkuku kurdistan bOlgesine katilimi dengelerde esitr olacaktir,aksi taktirde Kurdistan orda resmen Kurdistani Bagimsiz bir devlet ilan eder ,bu da irak hukumetin aleyhine olacaktir,kurtlerin uzun yillardir burda yasadiklarini ,ancak petrol ve diger onemli maddelerin olmasi cok guruplari rahatsiz ettiginden dollayi Turk devletti durmadan aslinda yaptigi askeri baskilarla savasi gosterip goz dagi vermek isterken,bunu acikca Turkmenleri bahne etmek suretiyle ,ben burayi alir onlaraveririmdusuncesi ,kendilerine pahlia mal olacagini goreceklerdir,Barzani acikca konusmasinda
Kurdistan ve kurtler ikinci sinif vatandas olamaz ve yasamazlr sozu acikca soyluyor,kims burayi bolgesine veya tek basina bir statu sehri ve bolgesi olmiyacaktir ,Kerkuk kUrdistanin sehri olarak kalacaktir,bundan Turk devletide bu sozlerle nasibini alacaktir.
Kaynak: NRC handelsblad ( ceviren Murat Bırol)

Geen opmerkingen: