maandag 3 november 2008

Romyo Hekari: Kürdistan Anayasası’nda Hıristiyanlara Otonomi Var

Dema Nû-Hewlêr

Musul ve çevresinde yaşayan Hıristiyanlara yönelik saldırıların gündeme getirdiği Hıristiyanlara otonomi konusuna ilişkin bir açıklama da Asuri Bet Nehrin Partisi ve Kürdistan Parlamentosu Hıristiyanlar Fraksiyonu Başkanı Romyo Hekari’den geldi.

Romyo Hekari 2 Kasım 2008 tarihli Hewlêr gazetesinde yayınlanan demecinde, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin ABD ziyaretinde Hıristiyanlarla ilgili olarak söylediklerini değerlendirdi. Asuri Bet Nehrin Partisi, 1970 yılında Hıristiyanlara otonomi talep etmekle sesini duyuran bir parti olarak tanınıyor.

Barzani’nin her zaman Hıristiyanları desteklediklerini, Kürdistan’da yaşayan tüm dinlere ve uluslara aynı gözle baktığını söyleyen Romyo Hekari, bu tavrından dolayı Bölge Başkanı Mesud Barzani’ye teşekkür etti. Barzani’nin emri ile halkın, Musul’u terk eden Hıristiyanların yardımına koştuğunu anlatan Romyo Hekari, Barzani’nin son ABD ziyaretinde Bush ve öteki ABD yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde de Hıristiyanları koruduğunu dile getirdi.

Irak’ta yaşayan Hıristiyanların hakları doğrultusundaki mücadelesiyle tanınan Romyo Hekari, Kürdistan Parlamentosu’ndaki Asuri, Keldani ve Süryani Komitesi tarafından hazırlanan ve Kürdistan Bölgesi çerçevesinde, Musul Ovası’nda Hıristiyanlar için otonom bölge oluşturulmasını öngören yasa tasarısına ilişkin olarak, “Kürdistan Anayasa’sında bu konuda bir madde var ve bu tür çabalar Hıristiyanları sevindiriyor” dedi. Kürtlerin desteği olmadan Hıristiyanların haklarına kavuşamayacaklarını anlatan Romyo Hekari, Hıristiyanlar için oluşturulacak otonom bölgenin ABD’den garanti alması gerektiği iddialarını değerlendirirken şöyle dedi: “Eğer söz konusu proje kabul edilir ve anayasal bir nitelik kazanırsa, Kürdistan Parlamentosu’nun saygınlığı ABD ve tüm dünyada artar; artmalıdır.”

Evini terk eden 14 bin Hıristiyan’dan 10 bininin Kürdistan’a geldiğini söyleyen Hekari, gelişmelerden merkezi hükümeti sorumlu tuttu ve Hıristiyanlara tanınacak otonominin bu ve benzeri sorunların kökten çözülmesine hizmet edeceğini dile getirdi.

Bilindiği gibi, Kürdistan bölge başkanı Mesud Barzani son ABD ziyaretinde, Kürtlerin Musul ve çevresindeki Hıristiyanlara saldırdıkları iddiasını reddetmiş ve Hıristiyanlara olan desteğini tekrarlamıştı. Bölge Başkanı Barzani, düzenlenen basın toplantısında, Güney Kürdistan Bölgesi’nin her zaman Hıristiyanlar ve öteki Iraklılar için bir sığınak olduğunu dile getirmiş, kendi bölgelerinden kaçan 25 bin Arap’ın şu anda Bölge’de yaşadığını söylemişti.

Öte yandan Mitran Solomon Urduni başkanlığındaki Hıristiyan din adamlarından oluşan bir heyetin Irak Başbakanı Maliki’yi ziyaretinde bir konuşma yapan Solomon Urduni, Hıristiyanlar için otonomiye karşı çıktı. Gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu cevaplarken, “biz Kuzey’den Güney’deki Basra’ya kadar, tüm Iraklı kardeşlerimizle birlikte yaşamak istiyoruz. Dar bir bölgede nasıl yaşabiliriz? Otonomi istemiyoruz, sonsuza kadar merkezi hükümetle yaşamak istiyoruz, geçmişte de istiyorduk. Kafeste yaşamak istemiyoruz” dedi.

Mitran Solomon’un söz konusu söylediklerini Rudav gazetesine değerlendiren Demokratik Asuri Hareketi Genel Sekreteri Yonadem Yusuf Kenna, şöyle dedi: “Mitran Solomon’un görüşlerine saygılıyım ama bu görüşler aynı zamanda halkın görüşlerini müsadere etmektir. Anayasa’ya göre hiçbir parti ve kişinin halkın görüşlerini müsadere etme hakkı yoktur. Bu nedenle kimse böyle bir fetva veremez. Otonom bölge oluşturulduğunda halkın görüşü alınmalıdır. Halkı ateşe atmak istemiyoruz, şimdilik zamanı değil.”

Geen opmerkingen: