vrijdag 7 maart 2008

TC ZAPI ASAMADI, ASKER KURTLARA YEM OLDU

İşgalci Türk Ordusu 21 şubat’a işgal hareketinine ilişkin yazı, “Kürtler Güney Kürdistan’a yapılan bu operasyona net bir şekilde tavır koyup ulusal birlik ruhuyla karşı çıkarak, ulusal direnişi geliştirmelidir” çağrısıyla bitirilmişti. 8 gün süren işgal girişimi Zap’ı geçemeyerek yenilgi ve kaçış ile sonuçlanmıştır.
Tezkere ile operasyon izni alan TSK başta Kandil olmak üzere Güney Kürdistan’ı yoğun bir şekilde bombalayarak, gerillaya ağır kayıplar verdiğini iddia etmiştir. Kara harekatı için hazır olduğunu düşünen ileri teknolojiyle donatılmış ve dünyanın 4. ordusu olan işgalcı TSK Güney Kürdistan’a çok iddialı hedeflerle saldırmıştır. Saldırı amacı PKK’nin tehdit olmaktan çıkarılması olarak açıklanmış ve gerktiği kadar kara harekatına devam edileceği ifade edilmiştir. Bu açıklamalar yapılırken GERİLLA’nın direniş kapasitesi hesaba katılmamıştır: Gerillanın bu işgal girişimi karşısında gösterdiği tarihi direniş 2006’da çevrilen 300 filmini anısatmıştır.
300 filmi, M.Ö. 480’de İran ile Yunan şehir birliği arasında Thermopyles’te (sıcak kapılar) yaşanan savaşı anlatmaktadır ki, bu savaş antikitenin en meşhur askeri olaylarından birisidir. 1. Darıus’un (Med İmparatorluğunu yıkan İran Şahı) oğlu Xerses 130 000 piyade, 20 000 sipahi ve 1 200 gemiden oluşan ordusuyla Yunan şehirlerini nihai olarak İran’a bağlamak üzere sefer bir düzenlemiştir. Xerses’in bu güçlerine karşı Yunanlılar 7 00 piyade ve 271 gemiyle direnmek durumunda idiler.
İranlıların hazırlıklarından haberdar olan Yunan şehirleri M.Ö. 481 yılı sonbaharı sonuda Corinthe’te Xerses’e karşı direnişi örgütlemek amacıyla bir kongre düzenlemişlerdir. Dönemin en güçlü şehri olan Isparta’nın kralı Leonidis toplantıya başkanlık yapmış ve 31 şehir Xerses’e karşı savunma için işbirliği yapmak noktasında anlaşmışlardır. Isparta kralı 1. Leonidis Yunan piyadelerine, Ispartalı Eurybiade ise Yunan donanmasına kumandan olarak atanmışlardır. Bu kongreye rağmen Yunanlılar Teselia’nın Xerses tarafından 480 baharında feth edilmesini engeleyememişlerdir. Leonidis ağustos ayında Yunanistan’ın merkezine giden yol üzerinde Thermopyles’te güçlerini savunma pozisyonunda konuşlandırmıştır. Thermopyles termal bir bölge olup dağ ile sarp kıyılar arasında genişliği yer yer 10 metreye inen stratejik bir alandır. Xerses’in ordusunun ilerlemesi sonucu, öncelikle diğer şehirlere ait 6 000 piyade, devamında Eurybiade deniz güçlerini Thermopyles’in güneyine çekerek Leonidis’i yalnız bırakmıştır. Bunun üzerine Leonidis’in elinde kendine bağlı 300 kişilik özel birlik ile 700 kişilik Thebes ve Thespies şehirlerinin askerleri kalmıştır. Askeri olarak çok zayıf olmasına rağmen Leonidis Yunanlıların savunmalarını organize etmeleri için savaşmaya karar vermiştir.
Xerses 4 gün bekledikten sonra saldırı emri vermiş, ama Leonidis bu saldırıyı püskürtmeyi başarmıştır. Devamında, Yunanlılar Xerses’im seçme birliklerini durdurmuş ama 400 Thebes ve Thespies şehirlerinin askerlerinin kaçmasına engel olamamıştır. Bu arada Isparta’lı Ephialtes Leonidis’e ihanet ederek Xerses’in güçlerine gizli bir geçidi göstererek Leonidis’in güçlerinin arkadan vurulmasını sağlayarak hepsinin öldürülmesine neden olmuştur. Fakat, Xerses’in zaferi kısa sürmüş ve Yunanlılar 22 eylül 480’de tekrar bağımsızlığını kazanmıştır.
Kıssadan hisse, teknik ve sayısal üstünlüğüyle saldırıya geçen işgalci Türk ordusuna karşı Zap’ta sayısını tam olarak bilmediğimiz Kürt Gerilları olağanüstü kış koşullarında insan üstü bir direniş göstererek Türk ordusunu Zap’ta durdurup geri püskürterek Zap geçilmez destanını yazmışlardır. Bu süreçte Federal Kürdistan yönetimi soğukkanlı davranarak gerillayı moral anlamda yalnız bırakmamış ve süreç içinde ABD üzerinde baskıları artırark ABD’yi tavır almaya zorlamıştır. Esasta gerillanın kararlı duruşu ve direnişi işgalci TSK’nın kaçmasını sağlamıştır. Gerillanın direnişinin belirleyiciliğini teyit eden açıklama ise işgalci TSK’nın baş komutanı Büyükanıt "Erken çekildi diyorlarsa, gitsinler orada bir 24 saat kalsınlar”... açıklamasıyla itiraf etmiştir. Yani sürekli yiyecek, malzeme ve mühimat olarak desteklenen Türk askerleri geride çok sayıda ölü bırakarak kaçmak zorunda kalmışlardır. Gerilla ise tüm olumsuzluklara rağmen TSK’yı Zap’ta durdurduktan sonra Güney Kürdistan’dan atmıştır. Gerillanın hakkını gerillaya verdikten sonra, işgal girişimine ilişkin bazı gözlemleri aktarmak faydalı olacaktır.
Bazı sözde aydınlar işgal girişiminin ABD’nin dayatmasıyla yapıldığını açıklamışlardır. Böylece, Türk ordusunun işgalci ve emperyalist karakteri gizlenmeye çalışılmakta ve TC masum gösterilmek istenmektedir. Eğer, TC ABD’nin emir eri olasaydı 1mart 2003 tarihili Tezkere kabul edilir ve TSK 5 yıl önce ABD’nin yanında Irak’a müdahale ederdi. Neticede, işgalci ve emperyalist TC ve onun ordusu ABD’yi zorlayarak Güney Kürdistan’ı işgal etmek için destek almış ve HPG Gerillaları karşısında yenilgiye uğrayınca 8. gün gerisin geriye kaçmıştır.
Bu operasyonun diğer bir sonucu ise Türkiye’de yurtsever Kürtler ile bazı gerçek demokratlar dışındaki kesimlerin işgalci ve emperyalist TC ve Türk ordusunu desteklemeleridir. Hal böyle iken Kürtler işgalci ve emperyalist TC rejimine karşı Kürdistani bir tavır geliştirerek bu rejime karşı birlik halinde direniş ve mücadeleyi derinleştirerek Kürdistan’da daha geniş kesimleri özgürleştirme hedeflenmelidir.
Ahmet Alimahmetalim@hotmail.fr

Geen opmerkingen: