woensdag 9 maart 2011

Anayasa Referandumu calismalari hizla devam ederken ,son MGK toplantisinda Kirmizi Kitabin yeniden yazildigive tartismaya acildigi gundeme yerlesti.Basina yansiyan heberlere gore bu kitap Ekim ayinda yapilacak toplanmtida gozden gecirilecek.

Kirmizi kitap adi siyasi literaturde kirmizi asilmaz cizgiler olarak adlandiriliyor.Bu bir bakima anayasalar cercevesinde hareket etmesi gereken hukumatlere dayatilan bir cerceve oluyor.

Ikinci Dunya Savasi,ndan sonra cok partili sisteme gecildigi iddia edilen Turkiye,de 1960,1971,1980 yilarinda uc kez askeri darbe yasandi.bu askeri darbelerin sonuncusu olan 12 Eylul Anayasasi tartismalari gundemde tartisilan konu oluyor.12 Eylul darbesi,nin urunu olan Anayasa halen daha yururlikte.eger anayasa referandumunda evet oyu fazla cikarsa 12 Eylul darbesini yapanlarin haklarinda ve icraatlerinda sorusturma yapilmasini engeliyen 15.gecici madde kalkmis olacak.

1999 Ekiminde AB,ye aday olan ve 2005 tarihinden itibaren uyelik muzakerelerini surduren Turkiye icin onemli kabul edilen anayasa degisiklikleri ilgiyle izleniyor.Bu izleme elbette sadece Turkiye,nin AB,ye uyelik proseduru ile ilgili degil ayni zamanda Avrupa.,nin guvenligi ve istikrari ile de ilgili.1992 yilinda SSCB ve Dogu Avrupa ulkelerinde meydana gelen degisimler neticesi AGIT soguk savas ve Avrupa,nin bolunmuslugunu simgeliyen Yalta konferansi,nin sonuclarinin ortadan kalktigini aciklamisti.

Dogu Avrupa,nin bolunmuslugu ve iki kutupluluk iliskisi icerisinde gelisen soguk savas urunu olan yapilanmalar olarak adlendirilan derin devlet olgusu onemli olcude Avrupa,da asildi,demokrasinin gelismesinde engel olan kurumlar gozden gecirildi veya tasfiye edildi.

12 Eylul Anayasasi tartisilirken siksik gundeme gelen derin devlet tartismasinda Gizli Anayasa yeterince tartisilmadi.Gectigimiz gunlerde Basbakan Yardimcisi Bulent Arinc Turkiye,de artik Sivil MGK var demisti.Onun bu aciklamasi sadece MGK Genel Sekreterinin asker kokenli olma sartinin kaldirilmasiyla ilgili degildi.Son MGK toplantisindan sonra ortaya cikan sonuctan da goruldugu gibi Gizli Anayasa ile ilgiliydi.

Eskiden bu MGSB adi verilen belgenin eskiden MGK Genel Sekreteri tarafindan hazirlaniyordu bu kez bu belge veya anayasanin Basbakanin istegi dogrultusunda hazirlandigi ortaya cikti,Yine MGK toplantilarinda yer alan MIT,in sivillesmesi calismasinin bir sonucu MIT Mustesarligina gelen Hakan Fidan,in gorevini devraldigi donemde gizli anayasanin tartisilmaya acilmasi dikkati cekti.

Basina yansiyan ve yururluge yeniden girecek olan kirmizi kitap revizyone ugrasa bile varligini surdurecek.Bu kirmizi kitap Turkiye,nin gizli anayasasi olarak gundemde kalacak.Bu durumda derin devlet olgusu ve onun anayasasi devam edecek.Bazilari derin devlet tasfiye edilmiyor,AKP kendi derin devletini olusturuyor demisti.AKP Hukumetinin onunde engel olarak gorulen Kirmizi Kitap,taki belirlemeler hangi noktalarda degisiklige ugruyor,acik degil.

MGK toplantilarinda sik sik gundeme gelen ic ve dis tehditler gorusuldu seklindeki aciklamalarda gecen konularin artik dis baglantilari AKP,nin izledigi 2023 yilina kadarki perspektife ayarlanmis gorunuyor.
Ic tehditlerden artik Kurd sorunu guncelligini korumaya devam edecek gibi gorunuyor.Parcalanmis bir Somurge Ulke olan Kurdistan,daki gelismelerin Gizli anayasanin suresi ile ilgili temel bir konu oldugu artik gizlenewmiyecek bir gercek oldu.

Geen opmerkingen: