woensdag 9 maart 2011

Dun Turkiye,deki IHH adli sozde sivil orgutun onculugunde duzenlenen Rotamiz Gazze Yukumuz insani yardim adli eylemi gerceklestirmeye calisanlara Israil,in mudahalesi uzerine tepkiler suruyor.

Dun Turkiye,nin cagrisi uzerine toplanan BM Guvenlik konseyi topanarak konuyu gorustu.BM adina yapilan aciklamada Israil kinanirken gozaltina alinanlarin serbest birakilmasini istedi.BM Guvenlik Konseyi,nin topantisindan sonra gozler Suriye,nin cagrisiyla bugun toplanacak olan Arap Birligi toplantisina cevrildi.

Bu toplanti oncesi bir aciklama yapan Arap Birligi genel sekreteri Amr Musa yapmis oldugu aciklamada Israil mudahelsini kinamis Israil,e karsi alinacak sonraki tutum icin Arap Birligi,nin toplanacagini aciklamisti.

Arap Birligi toplantisi oncesi Misir Israil elcisini geri cekmisti ayrica FKO genel baskani Mahmud Abbas Misir,in Gazze,ye uyguladigi ambargoyu kaldirmasini istemisti.Arap Birligi uyesi olan FKO,nun Israil,i kinamasi ve eylemcileri Filistin sehitleri olarak anmasi dikkati cekti.Israil ile iliskilerin masaya yatirilmasi toplantidan konunun Islam konferansina havale edilmesi bekleniyor.

Bilindigi gibi Arap Birligi gibi Islam konferansi da Suudi Arabistan Tarafindan hazirlanan 2002 tarihli Arap-Israil-Filistin iliskilerini iceren baris planini savunuyor.IKO Genel sekreteri Ihsan Ekmeleddin de yapdigi aciklamada Israil,i kinamisti.

Islam konferansi uyesi olan Turkiye,nin Israil,e karsi genis bir cephe kurmayi savundugu bu politikayi Yeni Osmanli politikasi ile sentezlemeye calistigi biliniyor.Hatta israil ile iliskileri olamasina ragmen AKP Hukumeti,nin eski osmanli sinirlari uzerinde yapilan analizlerin bir sonucu olarak bu provakasyonn hazirlandigi soylenebilir.

Israil ile iliskileri red eden HAMAS cizgisi 1988 yilina kadar FKO tarafindan da savunulyordu
1993 te basliyan Oslo baris sureci.nin sebote edilmesini hedefleyen HAMASin arkasinda sadece Iran ve Suriye degil ayni zamanda Turkiye de bulunuyor.Hatta HAMAS,in ve Iran,in Suriye,nin uzlasmaz politikasinda en buyuk rolu oyniyanlardan biri.

Nitekim gostericilerin Filistin Bayraklarinin yaninda ellerinde Turk bayraklari ile yaptiklari gosteriler,Israil ile Gazze bolgesi sinirina yerlestirlilen Turk bayraklari bunun isareti.Ayrica bunu destekleyen Hamas liderlerinin aciklamalari bunlari kanitliyor.

Sanki Israil hukuktan anlamiyormus,dunyanin geliskin teknolojisinden yararlanamiyan geri bir ulkeymis gibi asagilik kompleksli politika uzerinden Israil,in haydutlugundan ve devlet terorizminden Erdogan liderligindeki AKP tarafindan savunuluyor.Daha gectigimiz yakin donemde Istail,li bir general once aynaya bak diyerek tutkiye,yi elestirmisti,Israil ordusunu elestirme hakkinin dunyada en son olarak Trk ordusu tarafindan yapilabilecegini soylemisti.

Bu son eylemle birlikte gundemi degistirmekte kismen basarili olan AKP,nin yonetimi ve izledigi politika nedeniyle son durumun gundeme geldigi Turkiye de tartisilmaya baslandigi soylenebilir.Daha once Ariel SHARON ve ABD Devlet baskani G.BUSH doneminde izledigi politika uzerine Wall Street gazetesinde cikan kucuk kafali Megalo-Manyak Turkler ucuncu sinif bir devlet olmak istiyorlar seklindeki yazidan sonra telesa kapilan basbakan Erdogan Israil Basbakani A.Sharon uzerinden ABD ile iliskileri duzeltmek icin arabulucu olmasini istemisti.

2007 yili sonlarinda Israil,in Gazze,ye mudahalesine karsi sert suclamalar yoneten Turkiye,nin sozde Orta-Dogu ilderligi hesaplarinin son Israil Karsi koymasiyla cikmaza girdigi hatta son Isril,in Gazze,ye yonelik Turk provakasyonun bosa cikarmasiyla Turkiye,nin burnunu kirdigi soylenebilir.Gazze uzerinden Mucahit olmak isteyen Erdogan,in bos sloganlarla meshur olan hocasi Erbakan,in Israil,in tutumu savas nedeni Islam ulkeleri geregini yapmali sozleri dikkati cekti.

Gazze eylemcilerinin bir kesimi mensup olduklari ulkelere gonderilirken Israil,in icerisinde Turklerin cok oldugu bir gurubu tutukladigi aciklaniyor.Buyuk ihtimalle Israil onlar hakkinda dava acacak.Bu dava uzerinden israil,e yonelik suclamalara cevap verecek.

Geen opmerkingen: