woensdag 9 maart 2011

Yasamimda tanik olarak istedigim bir"hasrette Kurd kadinlarinin bir araya gemesiydi."
Bu toplantinin temelini atan ve harcini kiran hayatta orselenmis,bir o kadar da cesur ve kararli,barisa yurekleriyle inanmis Kurd kadin arkadaslarima tesekkur ederek baslamak istiyorum.

Dogrusu dusunduklerimi gormek istiyordum.Kurd kadininin gozlerinde evrensel standardlara uygun bir demokrasiye dogru,geleneksel ice kapanik dusunce yapisindan,global bir dusunce yapisina gecmenin mutlulugu,gerginligi ve huznu oldugunu gordum.Aralarinda,kinlerden,nefretlerden kopuk gekmek bu olsa gerek.

Kurd kadinlarini dunyadaki degisim dinamigine,icinde bulunduklari durum geregi emekleyerek geldiler.Ancak dort parcadaki her parcanin ozel ve genel sartlari geregi,her ulke kendi kurdunu yarattiginin farkindaydilar.Ancak o ortak acilari,umutlari vardi.Dunyadaki degisim dalgasini erklen almislardi...Ama gec intikal etmislerdi.

Diyorlardi ki ;Kurd Sorunu,nun artik adinin iyi konulmasinin zamaninin gectiginin farkindayiz.Biz kladinlar yeni bir dil,yeni bir siyaset okumla doneminegirildiginin bilincindeyiz.Kurd kadini sorunlarini onurlu bir baris icin cok yaratici projelerin, dunyadaki genel ruzgarin verdigi enerji ile ulkelerindeki degisimin en onemli parcasi durumuna geldiklerini Diyarbakir ve Erbil,deki toplantida gosterdiler.

Sorunun cozumu,siyasi ortamin normallesmesi icin ulusal ve uluslararasi kuruluslardan yardim dilediler.dedik ki;gelin terdutlerinizi besleyen sorunumuzu soralim?Care arayalim.Bizim yalanci bahanelere ihtiyacimiz yoktu.Icimizi kemiren kandirmalara,yaniltma suphesini sokup atalim.Baris,ozgurluk ozlemlerimiz:amcak bunlar egemen guclerin sorumlulugundadir.Bunu zorlayalim?.Karsilik bulacagimiza hem fikir olunca,bu cabalarimizla bahari yaratacagimiza ve uzun omurlu olacagina inandik.


Benim icin yaptigim gorusmelerin tumu cok onemli.Bir o kadar da degeli idi Sayin Mesut Barzani ile yaptigimiz gorusme ,duygusal samimi ve bir o kadar da berrak di.

Kurd meselesi gundemde,ileri kadinlarimiz da endiselerinin kaygilarinin siyasi ve toplumsal fay hatttimizda biriken gerilimlerin bosaldigini soyleyemem.Ancak musterek iradeyle bunlari azaltmak,hafifletmek yolunu sectik.O iradeyi,uretecek,muzmin sorunun cozumu siyasi ortamin normallesmesi icin ulusal ve uluslararasi kuruluslardan yardim diledik.Dedik ki ,gelin teredutlerinizi besleyen sorumuzu soralim?Care arayalim!

Bizim yalanci bahara ihtiyacimiz yoktu.Icimizi kemiren kandirmalara ,yaniltma suphesini sokup atmak,Baris ozgurluk ozlemlerimiz.Ancak bunlar egemen gucleri sorumlulugundadir.Bunu zorlayalim?Karsilik bulacagimiza hem fikir olunca,bu cabalarimizla bahari yakalayacagimiza ve uzun omurlu olacagina inandik.
Rengarenk giyisiler icerisindeki biz kadinlar"artik yeter kan durmali,baris istiyoruz,ahlaki kodlar,otekilestirmeler istemiyoruz dedik.

Birara soylenen bir Kurd Ezgisi hepimizi aglatmaya,bir o kadar da gecmisimizi sorgulamaya goturdu.Ortak olan hikayelerimizi bu ezginin guftesinde dinledik.Kayiplarimizin ve cocuklarimizin mezarlarini biribirimize soramadik.
Ancak ucan kusun kanatlari da olabilir.Bunu daha guclu bir suskunluk duvariyla cevreleyerek gozlerimizle biribirine soyluyorduk.
Biraraya gelisimiz benim icin cekilen cilelerin hayal kirikliliklarinin elbet bir gunde fitil,fitil odenecek bedellerin mujdecisiydi.

Kararli Kurd kadinlari bu zorba ulkelerde mucadelelerini hic birakmiyacaklar.Yasadiklari acilari diri tutmak icin oyle kolay vazgececege benzemiyorlar.Cunku acilarini kaderlerini bir o kadar da ozlemleri olmus ve kaderlerioyle buyulenmisler.Onlar bu halleriyle hep aklimda kalacak.

Yuksel AVSAR

Geen opmerkingen: