maandag 7 maart 2011

Muhsin Melik,i Kontr-Gerilla oldurdu.

Muhsin Melik,Kurd Halki,nin ozgurlugu icin mucadelede yasamini yitirmis bir devrimciydi.Bundan 16 yil once Kontr-Gerilla kursunlarinin hedefi oldu.Katilleri adalet onune cikarilmadi.Faili mechul cinayetlere kurban giden 17 bin insandan biriydi.

Mehmet Ali Melik,olum yildonumunde katledilen amcasini soyle anlatiyor:

Halkin Emek Partisi Kurucularindan,DEP il baskanligi ve HADEP genel merkez yoneticiliginde bulunan Muhsin Melik 1951 yilinda Urfa,da dogdu.
Aslen merkez ilceye bagli Arapoku(Acmali) koundendir.Ilk,orta ve lise ogrenimini Urfa,nin cesitli okullarinda okuyan Muhsin Melik 1970 yilinda Cukurova Unuversitesi Ziraat Fakultesi,ne girdi ve okulunu basariyla bitirir.

Diyarbakir,da calistigi donemde gozaltina alinir.Bu olay Muhsin Melik,in polisle ve sorguyla ikinci tanismasidir.Ilki 1968 de DDKO afislerini asarken yasamisti.Iki aya yakin Diyarbakir Cezaevi,nde tutuklu kalir.Ceaza evinden ciktiktan sonra Cankiri,ya surgun edilir.

Kisa bir sure Cankiri,da calistiktan sonra,25.01.1985 tarihinde gorevinden istifa eder.Bir yil suren issizligin ardindan Diyarbakir,da Koy-Tur,da calismaya baslar.Bu gorevinden de kendisi ayrilarak yeniden Urfa,ya yerlesir.Urfa,da Ziraat Muhendisleri Odasi,ni kurarak muhendislerin orgutlenmesinde buyuk rol oynar.Insan Haklari Dernegi Urfa Subesi,nin kurulusunda basi cekenlerdendir.

SHP,den Urfa il genel meclisi uyeligine secilir.SHP,nin 7 Kurd miletvekilini ihrac etmesi uzerine bu partiden ayrilir.Ve HEP kuruculari listesinde yer alir. Urfa HEP merkez ilce baskanligina secilir.

HEP,in ilk kurultayinda yaptigi konusmada"Kemalizm Uluslararasi Mahkeme de yargilanmali ve mahkum edilmelidir" dedigi icin Ankara DGM tarafindan hakkinda dava acilir.

14.07.1991 yilinda HEP Diyarbakir il baskani Vedat Aydin,in Kontr-Gerilla tarafindan katledilmesi,nin ardindan duzenlenen buyuk bir cenaze torenine katilir ve kitleye yaptigi konusma sirasinda devlet guclerinin saldirisi olur.Bu olaydan dolayi Diyarbakir,da goz altina alinir ve cezaevine konur.

1991 yilinda yapilan SHP ve HEP ittifakinda Urfa,dan birinci sirada milletvekili olur.Saibeli bir sekilde ve 14 oyla secimi kaybeder.HEP,in kapatilmasi ile onun yerine kurulan DEP,in kuruculari arasinda yer alir.

27.03.1994 mahalli secimlerinde Urfa DEP belediye baskani adayi olur.DEP,in kapatilmasi gundeme gelince HADEP,in kuruculari arasindadir ve parti meclisine secilir.

02.06.1994 de (DEP,li Savas Buldan,in kacirilmasindan birgun once)sabah saat 08.30 da Kontr-Gerilla,nin capraz atesine tutulur.Soforu Mehmet Ayyildiz olay yerinde olur.Saldirganlara karsilik veren Muhsin Melik agir yarali olarak Urfa Devlet hastanesine kaldirilir.

Olmaden yarim saat once saldirganlari sahsen taniyorum,Cunku uzun bir sureden beri beni izliyorlardi.Cesitli kereler yuzyuze geldigim kisilerdi.Yani bize kursun sikanlar onceden beni izleyen sivil polis ekibinden kisilerdi diye konusur.Urfa devlet hastanesine kaldirilip ameliyata alinir.Ancak kurtarilamiyarak devrim sehitleri arasina katilir.

FORUM NOTU:Sehid Muhsin Melik ile ilgili siyasal yasami hakkinda bir sansur bulunuyor.Bu sansurun kayangi yegeni Mehmet Ali Melik midir?yoksa baskasimidir bilmiyoruz.
Onu yakindan taniyan eski TKDP yoneticilerinden bir kisinin anlatimina gore,o 1974 yilinda Adana ve Cevresini kapsayan TKDP,nin Cukurova Bolgesi yoneticilerinden di.
1975 yilinda yapilan TKDP kongresi,nde MK,ye secildi.Ilk MK toplantisinda yapilan secimle Politburo uyeligine geldi.O gorevini 1977 yilina kadar surdurdu.
1977 yilindan sonra da TKDP ile aktif iliskileri surdurmedi.Bu aciklamaya ragmen onun TKDP,ye ne zaman uye oldugu bilinmiyor.
Yukaridaki anlatimdan onun DDKO,nun aktivitesine 17 yasi civarinda iken basladigi anlasilyor

Geen opmerkingen: