maandag 7 maart 2011

Turkiye Cumhurbaskani A.Gul,un acil kodlu cagrisi uzerine toplanan zirveden bos onlemler paketi cikti.

Gecen gunlerde PKK,ya bagli HPG gerillalari tarafindan Semdinli,deki Gediktepe askeri karakoluna yapilan baskinin ardindan,yapilan Van,daki catismada olen askerler icin yapilan resmi torene basbakan erdogan ile genelkurmay baskani Ilker Basbug beraberce katilmisti.
Cankaya,daki zirveye Canakkale,deki NATO toplantisi nedeniyle katilamiyan Basbug orada verdigi mesajda Gedikpasa karakolunda olen askerleri birinci dunya savasinda olen Canakkale,deki Askerlere benzetmisti.

Bu benzetme bir bakima Turk ordusunun savasta iken arkadan vuruldugu bir senaryo,ya benzetiliyor.Yani bu eylemleri yapanlar distaki dusmanlarin planlarinin bir sonucudur seklinde sozde bir belirleme yapiliyor.

Gectigimiz ayin sonlarinda patlak veren Gazze krizi,nin tartismalarinin surdugu bir donemde gercektirilen bu eylemle birlikte Turkiye,de gundem tekrar Kurd Sorunu uzerinde tatismanin one cikmasina neden oldu.

Gundemdeki yer degisimiyle birlikte AKP hukumeti tarafindan yapilan Kurd acilimi uzerine tertismalar yeniden alevlendi.Ozellikle muhalefet partileri olan bu gelismeyi acilimla ilgiendirmeye devam etmesi ayrica MHP,nin olaganustu hal ilan istemi Turkiye,de gerilim politikasinin yukselmesine neden oldu.

Bu acilima en sert tavir alanlardan CHP,nin artik sorunla ilgili bir tartisma icerisine girmesi kacinilmaz gorunuyor.Bugun bir aciklama yapan basbakan Erdogan muhalefet partilerinden acilima destek isterken CHP,ye 1989 yilinda hazirlanmis raporu sordu.Diger bir muhalefet partisi olan BDP sorunun cozulmesi icin PKK,nin taraf gorulmesi ve muhatap alinmasi yonundeki goruslerini daha da net bir sekilde ifade etmeye basladigi dikkati cekiyor.

Cumhurbaskani A.Gul,un baskanlik ettigi zirvede alinan kararlardan anlasildigi kadariyla eski politika surdurulmeye calisilacak.Kurd Sorunu ile PKK Sorunu ayridir.PKK eylemlilikleri bir terror eylemidir sekildeki anlayisin bir sonuc getiremiyecegi seklindeki goruslerin Turk basininda yer almasi yeni bir gelismeye isaret ediyor.

Daha once sorunu dis kaynakli goren ve bu nedenle MGK tarafindan Disislerine havele edilen sorumluluk daha sonra sozde acilimla birlikte icisleri bakanligina ve devlet bakani Cemil Cicek,e havale edilmisti.Icisleri bakanligi sorunla ilgili bir mustesarlik kurdu.Bu mustesarligin basina getirilen eski Istanbul valisi koordinasyon ve istihbarat agirlikli calismalarina oncelik verdidini daha once aciklamisti.Her zaman oldugu gibi bu kez alinan ic ve dis onlemlerden bu zirvede de bahsetti.

Bu onlemler icerisinde Guney Kurdistan,daki Federe Devletin konumu onem tasiyor.ABD Baskani G.Bush doneminde olusturulan uclu mekanizma artik yurumuyor.Gectigimiz gunlerde Ankara,da yapilmasi gereken toplanti ABD tarafindan zaman uyusmazligi nedeniyle ertelendigi aciklanmisti.Bu aciklamanin yaninda yeni bir duzenlemenin gerekliliginden bahs edilmisti.

Turkiye ile Iran ve Suriye arasinda yapilan isbirligi ve bunun Kurd boyutu Guney Kurdistan,da guvenlik acisindan bir sorun olusturuyor.Iran ve Turkiye sozde terrorizme karsi oratak dusmanlari adina Guney Kurdistan,daki yapilanmayi tehdid etmeye devam ediyorlar.

Simdiki Cumhurbaskani A.Gul 3 yil onceki bir aciklamasinda Irak Cumhurbaskani Celal Talabani,yi ve Kurdistan Bolge Baskani M.Barzani,yi eski Yogoslavya devlet baskanina benzeterek tehdid de bulunmustu.Bu tehdid uzerine simdiki ABD Disizleri Bakani H.Cilinton yaptigi aciklamada Amerikan Ordusu,nun Kurdistan,a cekilerek bolgede koruma yapmasini istemisti.

Geen opmerkingen: