donderdag 24 maart 2011

Iki gundur NATO,ya bagli kuvvetler Libya,ya yonelik bir saldiri gerceklestirmis bulunuyor.Bu saldirinin gerekcesi libya,da diktatorluge son vermek ve sivlileri korumak olarak aciklanmistir.

Gectigimiz gunlerde toplanan NATO uyesi ulkelerin savunma bakanlari aldiklar kararda libya,ya mudahale icin sartlarin olgunlamasi gerektiginin altini cizmis bu sartlardan birinin BM Guvnlik Konseyi karari digeri ise,bolge de vletlerinin destegi oldugunu belirtmislerdir.Bu iki sart da Arap Birligi,nin mudahaleye yesil isik yakmasi BM guvenlik konseyinde Rusya ve Cin,in cekimser kalmasi nedeniyle gerceklesmis bulunuyor.

Yakin bir tarihe goz attigimizda ne BM,nin nede NATO,nun uluslararasi ve bolgesel sorunlarda layik olduklari bir gorevi gerceklestirmedikleri gorulmustur.

Bunlara bir goz atalim orta-Dogu,nun Hitleri saddama karsi BM koalisyon guclerinin mudahalesini illegal olarak nitelendirmistir.
Israil devleti,nin kurulusuyla birlikte BM gerekenleri yapamamistir.
BM su anda askida Filistin-Israil gorusmelerini yururluge gecirememistir.Burada dikkat ceken onemli nokta bu gorusmelerde 4,lu adina ffaliyet yapilmasidir.
Bu dortlyu kimler olustiuruyor?
BM,ABD,Rusya ve Avrupa bu dortlu icinde sadece Cin yer almamistir.baska birr degisle Cin direkt yer almamistir.

BM guvenlik konseyi,nin 10,u gecici ve 5,i dimi ve veto hakki bulunan 5 uyesi bulunuyor .Bu 5 uye ABD,Rusya,Fransa,Ingilter ve Cin,dir.Bu ulkelerden fransa ve Ingiltere AB uyesidir.Eger BM guvenlik acisindan islerligi olan bir kurulus olsaydi neden israil-filistin baris gorusmelerinde BM guvenlik konseyi uyeleri kendi baslarina yer almis olsun?

Hic kuskusuzki bu uluslararasi planda bir boslugun ve belirsizligin olduguna isaret ediyor.yakin bir tarihte Hindistan,i ziyaret den ABD baskani Obama Hindistan,in BM,nin Guvenlik Konseyi,nin veto hakki olan devamli uyesi olmasini istediklerini soylemistir.yine BM,nin gorev alani icerisinde yer alan iran,in nukleer programiyla ilgili gorusmelere Almanya da katilmaktadir.Almanya,nin bu gorusmeler katilmasinin diger bir anlami da onun da BM guvenlik Kondeyi uyeliginin devamli ve veto hakki olan bir ulke olarak kabul edilmesinin istendiginin bir isaretidir.

Birinci ve ikinci Dunya savaslari Avrupa dan baslayarak dunya,ya yayildi.bu savaslarin ikisinde de Almanya yenildi.BM ve NATO ikinci dunya savasinin ardindan kuruldu.Hatta BM,ye kabul edilmek icin yenilen Almanya ya karsi savas ilan edilmesi sarti arandi.Iknci Dunya savasinin galipleri BM,yi kurarken kisa bir zaman sonra yeni bir savas icerisine girdiler bu savas Soguk Savas diye adlandirildi.
Bu soguk savas doneminde bircok yerel ve bolgesel savaslar cikti ama bu savaslar bir dunya savasina donusmedi.bunun nedenlerinden bir hic kuskusuz savasin nukller bir savasi da kapsama ihtimaliydi

Soguk savasi ABD ve muteffikler kazandi.1989 da Berlin Dvarinin yiklmasi ardindan Dogu Avrupa da donusumler ve 1991 yilinda Sovyetlerin dagilmasiyla artik dunya yeni bir duzenlemeyle karsi karsiya geldi.Ne varki o duzenlem ihtiyaci gerceklere uymadigi icin yeni bir kamplasmayi dogurdu.

Gecn yilin sonlarina dogru kazakistan,in baskenti Astana da toplanan Avrupa Guvenlik ve isbirligi teskilati(AGIT;OSCE) dagilmayla yuzyuze geldi ama onemli sorunlari tartismadan zoraki bir bildiriyle devamina karar verildi.
Agit Donem Baskanligina Kazakistan,in gelmesi cok elestirildi.Ama bu elestiriler yerli yerine oturtulmadi.Baska Bir degisle Kazakistan eskiden SSCB uyesi bir devleti o da olmadigina gore kazakistan bir Asya ulkesidir denilmedi.Bu elestiriye yonelimemesini bir onemli nedeni de Avrupa Birligi,in sinirlarinin belisizligi ve bir guvrnlik politikasinin olmayisidir.

AB bir ekonomik birlik olarak basladi simdi 27 uyeli bir birlesik devlet.Hazirlanan AB anayasasina karsi muhalefet sonucu Lizbon Anlasmasi adini alan anayasa da bir guvenlik politikasi boslugu var.Her nekdar AB,nin Guvenlik ve Dis politikasindan sorumlu bir komisyon uyesi de bulunsa bile bu gunumuz gerceklerine cevap vermiyor.Bnun nedeni NATO Sorunu,dur.Baska bir degisle NATO tasfiye edilmedigi yerine Brlesik Avrupa Ordusu lusturulmadigi icin bu bosluk olusuyor.

Avrupa ,nin ikiye bolunmuslgu son buldu,Varsova pakti dagildi o halde NATO neden yerinde duruyor diye sorgulanmalidir Bunu da yapacak olan Avrupali,lardir.
Eer AB kendi ordusunu kurar ve kendi savunma politikasini belirlerse,o zaman hem BM deki tikaniklik hemde bolgesel ve uluslararasi guvenlik politikalari daha somut bir tartisma ortamina girer ve bir cok sorunun onunu acar.

Turkye AB ile uyelik muzakereleri surduruyor ayrica NATO uyesi bircok Avrupa ulkesi Turkiye,nin AB uyeligine karsi cikarken onun NATO uyeligini sorgulamiyor.Bunu bir cok nedeni var.Hrseyden once Turkiye bir NATO uyesi olarak emperyalist bir politika yurutmrnin yaninda Kurdistani bir somurge ulke olarak elinde tutuyor Onun NATO,ya yelik isteminde de ,AB,ye uyelik isteminde de bunun payi buyuk.
O halde akilli uzak goruslu bir Kurd acisndan Turkiye,nin NATO uyeligi de AB uyeligi de bir avantaj olusturmuyor,aksine kolelik zincirinin devamina destek sagliyor.

Gecmiste Portekiz fasist ve kolonyal bir rejime sahipti.O yikilana kadar Angola,Mozambik ve Gine de NATO,nun desteginde savasi surdurdu.Bu savasta o yenildi,ama NATO dagilmadi yoluna devam etti.
Kurdistan ulusal bagimsizlik hareketi basariya ulassa bile NATO varligini surdurebilir.yani NATO dagilmaz buna karar verecek olan Avrupa Devletleri ve Halklaridir.

NATO,ye yeni konseptler ve onu yaygilastirma egilimleri baris surecini olumlu yonde etkilemiyor aksine yeni gerilimlere neden oluyor ve silahsizlanma cabalarii engelliyor.

Iki gundur Libya,ya yonelik NATO destekli savas hic kuskusuz Afrka,ye NATO,yu yerlestirme planinin bir parcasidir.bu planin ne kadar basarili olacagi Afganistan.daki gibi kuskuludur.kaldiki Afganistan ile libya arasinda cok fark var.

Geen opmerkingen: