maandag 7 maart 2011

Meryem Ana,nin goge yukseldigi yer olarak kabul edilen Sumela manastirinda ayin yapildi.Bu ayin fener Patrigi tarafindan yonetildi.

Trabzon,un macka ilcesinde bulunan Sumela manastirinda yapilacak olan ayin icin belediye baskaninin desteginde hazirliklar yapildigi.Ayine Turkiye basta olmak uzere Yunanistan,gurcistan ABD ve Rusya olmak uzere bircok ulkeden hiristiyan Ortadoks,un geldigi aciklandi.Ayini yoneten fener Patrigi Bartholomeus,un yaptigi konusmada sunlari soyledigi belirtildi:

Bartholomesus Karadenizlil,lerin,Trabzonlularin sicakkanli ve misafirperver oldugunu belirterek,88 yil sonra Sumela Manastiri,nda tarihle ve sizle bulusmaya geldik.
Cok uzun ayriliktan sonra bu muhtesem bolgede ve tarihi manastirda ibadetimizi yapmamiza vesile olan yuce Allahimiza hamd olsun.Sumela Manastiri on yillarca bir efsane gibi aramizda sabirla bu gunleri beklemis,ortodoks camiasinin,hatta tum Hiristiyan Camiasi,nin en onemli gunlerinden biri olan Aziz Meryem Ana,mizin olum yildonumunun oldugu bir tarihte,yani 15 Agustos,ta burada bulunmaktan ve ayini yonetmekten buyuk bir onur ve mutluluk duyuyorum dedi.

Sumela Manastiri,nin Ortodoks Hiristiyanlara bir gunlugune de acilmasi onemli bir olay olmasina ragmen Turk Devleti,nin gercekten layik bir devlet olmadigina isaret ediyor.88 yil once yani 1922 yilindan beri Sumela manastiri,nin kapali olmasi Lozan Anlasmasi oncesi olaylari bize hatirlatiyor.

Bilindigi gibi Lozan antlasmasi onceki bir antlasma olan Sevr Anlasmasinda Istanbul Uluslararasi bir bolge Trabzon ve cevresi ise Bagimsiz bir Pontus devleti,nin kurulacagi bir bolge olarak kabul ediliyordu.

Lozan antlasmasiyla birlikte Hiristiyan dininden olanlar bir azinlik olarak kabul edildi.Pontuslular,in buyuk bir kesimi hiristiyan olanlar basta Yunaniastan olmak uzere bircok ulkeye goc etti.

Geen opmerkingen: