maandag 7 maart 2011

Basbakan Erdogan,in A.ocalan ile MIT gorusmesi hakkindaki inkari,itirafa donusuyor.Bu gorusmeyi yalanlayan Erdogan topu Devlete atti.Bu konuda konusmak zorunda kalan Cumhurbaskani A.Gul yaptigi aciklamada terror sadece silahla cozulmez dedi.

Erdogan eski soylediklerini inkar ederek bu kez Hukumet terror orgutuyle oturmaz.Devletin bazi kurumlari vardir,onu devlet yapar demisti.Erdeogan,in bu aciklamasinin ardindan devreye giren A.Gul sunlari soyledi:

Devletin gorevi birirmektir.

"bir devletin gorevi terroru ve terror orgutunu bitirmektir.Basta silahli kuvvetler,emnbiyet teskilati,hepsi butun gucuyle terroru bitirmek,yeni sehitler vermemek ve onunmuzdeki bu tehdidi yok etmek icin gorevlidir."

Tum imkanblar seferber edilir.

"Terrorle,sadece silahla mucadele edilmez.Butun imkanlar seferber edilerek mucadele edilir.Turkiye,nin basindaki bela olan terror orgutu ile mucadele icin komsu ulkeler,diger ulkeler,mutteffik ulkelerin katki vermesi lazim"

"Baska unsurlar vurgusu.

Yeri geldiginde diplomasi,asker ve polisimiz devreye girer.Yeri geldiginde terrorle karsi karsiya olan halkimizi kazanmak icin baska unsurlar devreye girer.Ekonomik,sosyal,kulturel faaliyetler bunun bir parcasidir."

Yukarida A.Gul,un aciklamalarindan da anlasildigi gibi A.Ocalan ile yurutulen gorusmenin amaci aciktirki A.Ocalan eliyle PKK ve ona yakin destekci guclerin tasfiyesidir.
A.Gul,un bu aciklamasi ile gecmiste aciklama yapan Ilker Basbugun aciklamalari karsilastirildiginda arad fazla bir fark gorulmez.

Bu konuda yapilan aciklamalarin ardindan soz alan ana muhalefet partisi olan CHP,nin lideri K.Kilicdaroglu ise sunlari soyledi:

Sayin Basbakan diyorki devlet gorustu,hukumet gorusmedi.devlet kim?Devlet diye bir sahis var mi?Devlet bir kurumdur.Hickimse basbakandan habersiz gidip konusamaz.Sayin basbakan dun itiraf etmistir.
K.Kilicdaroglu konusmasina soyle devam etti.Devlet bu tur temaslari yapabilir.Ama bunu iktidarda kalmanin bir yolu olarak ve referandumda evet oyu alabilmek icin kullanmak buyuk bir hatadir.

KCK Baskani Murat karayilan,in aciklamasiyla gundeme gelen gorusme artik bu aciklamalarla birlikte sir olmaktan cikmis oluyor.
Kilicdaroglu,nun aciklamasinin Hukumet-Devlet iliskileri baglaminda hata olarak degelendirmesi yeni bir tartisma surecine girildigine isaret ediyor.

Devlet,Hukumet ve Devlete yakin parti ve cevrelerin tutumu bu iken PKK,ya yakin cevrelerden celiskili aciklamalar gorunuyor.
Konuyu desifre eden KCK baskani M.karayilan HPG,nin tek tarafli ateskesini A.Ocalan ile yapilan gorusmeye baglamisti.Bu ateskes sureci bir bakima pratik bir adim gibi gorunse bile guvensizlik ortaminda yeniden catismalari baslatacak bir gelisme surecini isaret ediyor.

Gecmiste yani A.Ocalan,in Kenya,da yakalanip Turkiye,ye getirilmesi,nin ardindan A.Ocalan,in yapmis oldugu savunmalar ve pratik adimlari kurdistan,da ve Dunyada hayal kirikligi yaratmisti.
O gunden buyana onemli degisimler yasandi.A.Ocalan,in muhatap alinmasi seklinde yapilan aciklamalar ve uygulamalar PKK ve cevresini guvenilir dostlar elde etmekten alikoydugu gibi istikrarsizligin da bir nedeni olarak ne zamana kadar devam eder.Bu konuda kesin fikir belirtmek zor gorunuyor.

Geen opmerkingen: