woensdag 9 maart 2011

Eski Federal Yugoslavya cumhuriyetlerinden Hirvatistan,in Bagdad,dak elcisi Berko Vakas Kurdistan bolgesi hukumeti basbakani behram Salih ile yaptigi gorusmede Kurd Hukumetinin cevresiyle iyi iliskiler kurarak bolgenin uluslararasi planda bir mesruyet ve atilim kazandigini belirtti.

Gecen hafta gerceklesen gorusmede Kurdistan bolgesinde bir ticaret ofisi actiklarini soyleyen Elci Berko vakas kulturel faaliyetler icinde Kurdistan,da girisimlerde bulunduklarini soyledi.Kurdistan Bolgesi Basbakani Behram Salih,in Hirvatistan,la gelisen iliskilerden memnun olduklari ve bu iliskinin Irak ve Kurdistan Halki,nin yararina oldugu belrtildi.

AB ile 2007 yilinda uyelik muzakerelerini surduren.AB uyesi olan eski Yugoslavya federe Cumhuriyeti Slovenya ile sinir sorununda cozumsuzluk nedeniyle muzakeresi durdurulan Hirvatistan,in Irak,taki gelismeleri yakindan takip ettigi ve merkezi hukumet ile bolgesel hukumet arasindaki sorunlara ragmen diyalog yoluyla cozulmesi cabalarini takdir ettigi elcinin aciklamalarindan anlasiliyor.

Bilindigi gibi Irak,ta bolgesel hukumet ile merkezi hukumet arasinda kurdistan bolgesinin sinirlarini belirleyecek 140.madde halen daha anayasa da yer almasina ragmen uygulanmadi.Bu konuda bolgesel yonetimin cabalarinin kendileri icinde bir deneyim oldugunu Hirvatistan Elcisi,nin kabul ettigi anlasiliyor.

Hirvatistan elcisinin Kurdistan Bolgesel Yonetimi Basbakani Behram Salih,i ziyaretinin ardindan Hirvatistan Cumhurbaskani Sirbistan,la iliskileri duzeltmek icin 10 yil oncesine ait Soykirim Onergesini cekeceklerini acikladi. Bu aciklamanin aradindan Sirbistan ve Hirvatistan Cunhurbaskanlari yaptiklari ortak aciklamda gecmise ait ortak vizyonlari dile getiren aciklamalarda bulunmasi dikkati cekti.

Geen opmerkingen: