maandag 25 augustus 2008

Diaspora örgütlerinden ERMENISTAN'A çağrı: "Abhazya'yı tanıyın..."

Kafkasya’da son dönemde yaşanan sıcak gelişmelerin ardından, Abhazya Cumhuriyetimizin bağımsızlığının diğer ülkeler tarafından tanınması tekrar dünya gündemine oturmuştur.

Başta Federasyonumuz olmak üzere Türkiye diasporasındaki örgütlerimiz de, Abhazya’nın tanınmasıyla ilgili taleplerimizi içeren birer mektup hazırlayarak, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’e iletmişlerdir.

Federasyonumuzun mektubu aşağıdaki gibidir:

"Sayın Ekselansları

Dmitry Anatolyevich Medvedev

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı



Sayın Ekselansları,

8 Ağustos 2008 günü Güney Osetya’ya Gürcistan ordusunun soykırım ve etnik temizlik amacıyla başlattığı saldırı, Türkiye’de yaşayan 7 milyonluk Kuzey Kafkasya diasporası tarafından büyük bir kaygı ve endişe ile izlenmiştir. Türkiye’nin her bölgesinde örgütlü olan 56 Kafkas derneğinin oluşturduğu Kafkas Dernekleri Federasyonu olarak bizler Osetya ve Abhaz halklarına yönelik bu saldırı karşısında çeşitli ortamlarda tepkilerimizi dile getirdik.

Gürcistan’ın özellikle Mikhail Saakaşvili yönetime geldikten sonra izlediği saldırgan politikaları, hızla silahlanması ve gerek Abhazya’da, gerekse Güney Osetya’da sivillere ve barış gücü askerlerine yönelik terörist saldırıları ve provokasyonları, Abhazya ve Güney Osetya’ya yönelik bir saldırının belirtilerini vermekteydi. Nitekim 8 Ağustos günü Gürcistan’ın askeri-sivil hedef ayırt etmeksizin Tshinval’i ağır bir bombardımana tutarak Oset halkına yönelik başlattığı imha harekatı, sadece Rusya barış gücü askerlerinin kararlı ve dirençli tepkisi ile durdurulabilmiştir. Hiç şüphemiz yoktur ki, bölgede Rusya Federasyonu yerine başka ülkelerin barış gücü askerleri bulunsaydı, daha önceki örneklerde de görüldüğü gibi saldırganlar durdurulmayacaktı. Rusya barış gücünün Oset halkını yok olmaktan kurtaran cesur ve kararlı direnişinden dolayı kutluyor ve en samimi şükranlarımızı iletiyoruz.

8 Ağustos günü Gürcistan’ın gerçekleştirmiş olduğu acımasız saldırı ve zorbalık, Güney Osetya ve Abhazya’da yaşayan insanların güvenlik ve huzurunu güvence altına alacak tek statünün bağımsızlık olduğunu herkese göstermiştir. Gerek Güney Osetya ve Abhazya’da kuşatma ve saldırı tehdidi altında yaşayan Osetler ve Abhazlar, gerekse Türkiye’de ve diğer ülkelerde yaşayan Kafkas diasporası bağımsızlığı tek seçenek olarak görmektedir. Bu saldırı ve savaş, Gürcistan’ın vaatlerine ve onu destekleyen ülkelerin sahte güvencelerine asla güvenilemeyeceğinin son kanıtı olmuştur.

Güney Osetya ve Abhazya, 1991-92 ve 1992-93’deki savaşlardan sonra, her türlü olumsuz koşullara ve tehditlere karşın insan haklarına saygı ve demokratik ilkeler temelinde devlet organlarını geliştirmişler, kendi ülkelerinde egemenliklerini kurmuş ve korumuşlar, özellikle Rusya Federasyonu’ndaki birimler ile idari, ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştirmişlerdir. Son 15 yıl içerisinde Güney Osetya ve Abhazya’da ki gelişmeler, bu iki ülkenin uluslararası hukukta tanımlanan haliyle “devlet” kurduklarını ve bağımsız devletler olarak siyasi, ekonomik ve kültürel varlıklarını sürdürebileceklerini göstermektedir.

Sayın Ekselansları,

Türkiye’deki Kafkas diasporası olarak şahsınızda Rusya Federasyonundan beklentimiz Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanımanızdır. Bağımsızlık yolunda Güney Osetya ve Abhazya hükümetlerinin alacakları tüm kararları diaspora olarak desteklediğimizi tekrar belirtiyor en derin saygılarımızı sunuyoruz.



Cihan Candemir

Kafkas Dernekleri Federasyonu

Genel Başkanı

Geen opmerkingen: