zaterdag 30 augustus 2008

ABD, Irak-ABD Stratejik Anlaşması çerçevesinde, üslerinden birisini Kürdistan’da kurmak istiyor

YNK Polit Büro Üyesi Sadi Ahmed Pire: “ABD Üslerinden Birisi Kürdistan’da Kurulacak”
\\

İran İslam Cumhuriyeti, Şii ve Sunni Araplarla Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin de ABD’nin Kürdistan üs kurmasına karşı oldukları belirtiliyor.
Irak Parlamento Üyesi Mahmud Osman konuya ilişkin olarak, “Türkiye, ABD’nin Kürdistan’da üs oluşturmasını, ulusal güvenliği için tehlike olarak görmüyor. Türkiye’nin endişesi, üsler vasıtasıyla ABD ile Kürtlerin yakınlaşmasıdır” dedi. Açıklamasına devamla, “ABD-Irak anlaşması için iki ülke arasında yapılan görüşmeler gizlidir” diyen Mahmud Osman, Iraklı liderlerin konuya ilişkin açıklamalarının bir birini tutmadığını dile getirerek, bu durumun anlaşılmaz olduğunu belirtti.
Kuveyt’te yayınlanan Vatan adlı gazete, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bir haberinde, Irak hükümetinin ABD’nin Güney Kürdistan’da üs kurmasına karşı olduğunu dile getirdi. Haberde şöyle deniliyor: “Irak hükümeti ve Başbakanı, Kürdistan’da kurulacak ABD üssünden güç alacak Kürtlerin, ileride bağımsız Kürt devleti talebinde bulunacaklarından endişe ediyorlar.”
Kürdistan’da ABD üssü kurulması halinde İran’ın Kürdistan’ın işlerine burnunu sokamayacağını dile getiren Dr. Mahmud Osman’a göre, İran da güçlenecek Kürtlerin Kürt devleti kurmasından endişe duyuyor. İran ayrıca, Kürdistan’da kurulacak ABD üssünün, bu ülkenin İran üzerinde tehdit oluşturacağından da endişeli.

Kürdistan Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Ömer de yaptığı açıklamada, “İran, ABD ile olan sorunları nedeniyle, ne Irak’ta ne de Kürdistan’da üs kurmasını istiyor” dedi.

“İran, Irak ve Kürdistan’da oluşturulacak ABD üslerini ulusal güvenliği için tehdit olarak görüyor” diyen Nazım Ömer, açıklamasın şöyle sürdürdü: “İran Kürt devletinin kurulmasına karşı değil. Çünkü Kürdistan Bölgesel Hükümetini resmen tanıyor, ama gelecekte Kürdistan topraklarının ABD çıkarları doğrultusunda kullanılmasını istemiyor.”

Geen opmerkingen: